Ilyen még nem volt

június 23, 2023

Csúnyán közbeszólt az időjárás az 56. Mecsek Rallye sikeres lebonyolításába, már ami az első napi programot illeti.

Az előrejelzések már korábban rebesgették, hogy a rettentő meleg mellett esőre is lehet számítani, így már csak a helyes gumiválasztás miatt is téma volt a versenyzők között, mi történik majd, ha leesik az eső. Délelőtt még mindenki a hőségre panaszkodott, és nem lehetett biztosan tudni, vajon tényleg utol éri-e a Mecseket a vihar.

Az első kört követően azonban, a Széchenyi téri ünnepélyes rajtceremónia alatt, amíg a versenyautók áthaladtak a dobogón, a rendezőség tagjai a versenyzők és a nézők biztonsága értekében végül arra a döntésre jutottak, hogy az érkező, komolynak ígérkező vihar miatt megszakítják a programot. Így a versenyzők akkor értesültek a terv változásáról, mielőtt az utolsó három szakaszt teljesíthették volna. Ezzel számukra véget is ért az első napi küzdelem és már csak a versenyautókat kellett minél hamarabb biztonságban tudni.

Az 56. Mecsek Rallye első versenynapján, pénteken, összesen 184 páros rajtolt el, három különböző kategóriában. Közülük az utánpótlás, főként Ladákat felvonultató, R3-as mezőnye kezdte meg a programot az év talán legmelegebb napján, a Mandulás-Árpádtető szakaszon. Az ebben a kategóriában induló 35 párosnak csupán szombaton kellett összemérni a tudásukat, összesen öt szakaszon, de végül ebből csupán három pályát tudtak teljesíteni. Az első körben szalagkorlátnak ütköző autónak köszönhetően az úttestre került felhordás miatt nem volt biztonságos az újabb nekifutás, így etapként haladt át rajta a mezőny.

Az utolsó, Komló – Hosszúhetény közötti szakasz megtartását pedig az időjárási viszonyok nem tették lehetővé. Így a csonka nap végén az összesítésben a Lenkey Ákos – Drótos Cintia duó győzedelmeskedett, akiket a Korom Zsolt -Kovács József páros követett a második helyen. A harmadik legjobb Békési Richárd és navigátora, Bernát Martin Zsolt lett.

AZ R3-as csapat után a különleges, régi technikák mezőnye, a Historic kategória következett, ami igazi csemegének számít a rajongók számára, a legendás autókkal, a sok visszatérő külföldi versenyzővel és persze jól ismert hazai pilótákkal.

A versenyzőknek sokkal inkább az elképesztő meleg elviselése jelentett kihívást, mint a pályák teljesítése.

A nemzetközi értékelésben az első három szakasz után Érdiék vezetik a táblát az olasz „Lucky”, Karl Wagner és Michael Putz-t megelőzve.

“Lucky” – Fabrizia Pons (Lancia Delta HF Integrale):

Ez egy nagyon különös verseny. A meleg nagyon megnehezíti a dolgunk, nem csak fizikailag, de műszakilag is. Nagyon jó, hosszú szakaszok vannak, ez egy nagyon klassz verseny.

Karl Wagner – Gerda Zauner (Porsche 911 SC):

Nagyon meleg van és párás a levegő. A gyorsaságik nagyon jók, nagyon tetszenek, viszont az időjárás változás megnehezítheti a következő köröket számunkra. De tisztában vagyunk vele, hogy ez a rali!

Michael Putz – Elisabeth Putz (Porsche 911 SC):

Nagyon gyors és néhány helyen csúszós is. de egyelőre nyomjuk és már negyedikek vagyunk, úgyhogy így megyünk tovább.

A hazai „Historicosok” között ismét a tavalyi győztes Érdi Tibor jr. és Kerék István tette meg a távot a leggyorsabban, majd másodikként Wirtmann Ferenc és Kerekes József futott be. A harmadik helyről Nagy Dávid – Nagy János kettős kezdheti majd a szombati napot.

ifj Érdi Tibor – Ford Sierra

Eddig mentünk tizennyolc kilométert jó kocsival és egy kicsit többet rossz kocsival. A lapisi visszafordítóban eltörött a féltengelyünk és úgy mentünk át Alsómocsoládon. Szerencsére a komlói szervízben a fiúk kicserélték, ami már nagyon gyorsan megy, hiszen rengetegszer cseréljük. Jelenleg egy tízessel vezetünk, innentől próbálunk olyan beosztósan menni, ahogy csak lehet. Borzasztóan melegszik az autó ebben a hőségben, nagyon vigyázni kell az autóra, hiszen amúgy is elég hisztis az öreglány!

Wirtmann Ferenc – Ford Escort

Eddig úgy néz ki, nincs nagy baj az eredménnyel. A magyar bajnoki értékelést vezetjük, ugyan az EB-be nem neveztünk, de ott olyan negyedik-ötödik helyre lennénk jók ezzel abszolútban. Egyelőre úgy néz ki, hogy az autó jól működik, bár csak most, itt a versenye tudtam csak beleülni egy javítás után. Úgyhogy szépen haladunk, csak ez a meleg kicsinál.

Kalapács József – OPEL Ascona

Nagyon jó a hangulat az autóban az óriási meleg ellenére is, ami nagyon fárasztó. Nagyon jók a pályák, jó az autó, bár az ellenfelek nagyon erősek, nagyon felgyorsultak, de most talán ötödik-hatodik helyről megyünk tovább, próbálunk beleadni mindent, amit csak lehet!

 Spindler Jenő – OPEL Kadett GSi

A kedvenc márkám az mindig állandó, bár most éppen visszasírom az R2-t, ez most gyönge nagyon. Vélhetően a nagy melegben valami üzemanyag problémája lehet. Felfelében hiányzik az erő, nagyon sokat kapunk, viszont, ahol megvan a helyismeretem, ott gyorsak vagyunk.

 Csukovics István – LADA 2101

Az eleje kicsit nehézkesen indult. Azt tudni kell, hogy nem teszteltünk két verseny között, csak letesszük az autót, majd a következőnél elővesszük. Akkor mindig egy kis tapogatózással kezdődik, de a végére belejövünk. Remélem ez most is így lesz!

Az első napi pályákon az ORB mezőnye haladt át utoljára. Bútorék teljesítettek a legjobban, mögöttük alig lemaradva Velenczei, és Vincze, majd őket követve Turán, Ranga sorrend alakult ki.

Vincze Ferenc:

Nagyon meleg van a kocsiban, 60 fok biztos lehet bent! Más keverékű gumival megyünk, keménnyel, nem azzal, mint Salgón. Szerintem az autó még nincs maximálisan hozzáállítva, ezen picit módosítanunk kell, vagy vissza kell raknunk a másik keveréket.

Bútor Róbert:

Minden a helyén van! Az elsőn egész jól kezdtünk, a másodiknak a szűk része már nem nekem való, ott óvatosabbak voltunk, de a szélesen visszahoztunk abból a rengeteg hátrányból, amit a szűken kaptunk. A harmadik jobban ment, mint amire számítottam. Az autó tökéletes, minden a tervek szerint megy. Nincs kockáztatás, élvezzük a versenyzést, „színezzük”, ahol kell, mindenhol, ahol van ember!

Ranga Péter:

Picit kaotikus volt, mert ezzel a keverékű gumival én még nem mentem. Mindenki arra panaszkodik, hogy kicsi a tapadás, de lehet, hogy ez a nagy meleg miatt van. Próbálom megszokni és gyorsítani, mert csak negyedik-ötödikek vagyunk.

Szombaton az eredeti tervek szerint folytatódik a Mecsek Rallye. Újabb három pályát teljesítenek majd, két alkalommal a versenyzők. A kategóriák sorába ezen a napon a R2 utánpótlás párosai csatlakoznak be. Az első autó Árpádtetőn, 8:33-kor rajtol el az EHRC mezőnyéből.