Történelmi négykerekűek: Dupla autókiállítás a Széchenyi téren  

június 22, 2022

A Mecsek Rallye ebben az évben sem csak pilóták-autók harca az idővel, a bajnoki pontokért, vagy látványos száguldás a megye országútjain. A szervezők azokra – akár családokra – is gondoltak, akiket a különleges autók vonzanak ugyan, ám annyira mégsem fanatikus ralibarátok, hogy egy-egy mecseki kanyarban töltsék a napot a mezőny elszáguldására várva.

Őket a Széchenyi téren a péntek délutáni rajt-, illetve szombat esti célceremónia mellett az ugyancsak belvárosi, péntek éjjeli parc fermé, illetve, a kiegészítő programként, mondhatjuk, szabadtéri autómúzeumként működő két különböző autókiállítás-felvonulás is érdekelheti.

A letűnt szocializmus mindennapi utcaképét, illetve ralipályáit is visszaidéző emlékként, a Zwei Takt Memory projektet említhetjük, amely során pénteken kilenc korabeli Gruppe A-s, azaz a kor igazi kétütemű verseny Trabantja járható körbe majd a Széchenyi téren. Mind valóban a pályákon, elsősorban a ralisprint-bajnokságban edződve, majd a garázsban töltött pihenőéveket követően elújítva, kicsinosítva az idősebbeknek szép emlékeket idézve, a fiataloknak pedig technikai rácsodálkozásként.

A Trabik a Széchenyi téri díszelgés után azonban be is állnak a mezőny végére és végigpöfékelik a két pénteki, majd valamennyi másnapi gyorsaságit. Tegyük hozzá, bár gyári homológ tuningolású, Gruppe A-s, valódi egykori versenygépekről van szó, ezúttal nem roham-, csak bemutató tempóban.

 

Még a „nulladik napon”, azaz csütörtökön teszi tiszteletét ugyanitt, illetve díszmenetben két gyorson is az 550 kilométeres Yprés–Isztambul Challenge 26 autós túramezőnye, amelyek között 1926 és 1978 közötti igazi kuriózumokat, Aston Martint, Bentley-t, Citroen CV2-est, Porschékat, klasszikus Merciket, és több, a háború előtti korból átmentett autót csodálhatunk meg. A legfiatalabb autó egy 1978-as VW Bogár lesz a sorban.

A Belgiumból Törökországba tartó mezőny ittlétét elsősorban az esemény rendezőjének, Fred Gallaghernek (ő nem mellesleg 5 rali vb-futamot nyert navigátori pályafutása alatt) köszönhetjük, aki tudva a Mecsek Rallye időpontját, jó pécsi kapcsolatait kihasználva megkereste a szervezőket a lehetséges csatlakozást keresve.

Ők csütörtökön a hivatalos teszten is vesznek részt, majd péntek reggel a trefortpusztai gyorsasági szakaszon, még pályalezárás előtti forgalomban egy regularity szakaszt is teljesítenek.

Ugyancsak érdekesség, hogy az ő túrájukat szervező Rally the Globe szervezet tiszteletbeli elnöke Ari Vatanen.