FIA-döntés: Újra a Historic Eb naptárában a Mecsek!

december 16, 2021

FIA-döntés: Újra a Historic Eb naptárában a Mecsek!

 

A pécsi, sőt, az egész hazai ralirajongó-tábor által elvárt, örömteli döntést hozott december 16-ai ülésén az FIA Motorsport Világtanács (World Motor Sport Council): a Historic Rallye Európa-bajnokság 2022-es jóváhagyott naptára márciustól októberig kilenc fordulót tartalmaz hét országban – június 23–25-én a Mecsek Rallye futamával a sorban.

 

Utólag elárulhatjuk, a Mecsek Rallye szervezői már jóval e bejelentés előtt nagyon bizakodóan tekintettek az idei versenynaptár elé. Mi több, már az 54. futam céldobogójánál igen kedvező előjelnek tekintették, hogy John Naylor úr amolyan egyszavas gyorsértékelésként egy barátságos mosollyal kísért OK-val, és felfelé mutató hüvelykujjával nyugtázta feléjük az éppen véget ért versenyt. És ha tudjuk is, hogy nyugtával dicsérd a napot, az FIA Historic Motorsport Bizottsága elnökének – akit nem mellesleg éppen azt értékelni és véleményezni delegálta Pécsre a nemzetközi testület, hogy érdemesek vagyunk-e a folytatásra – „OK”-ja azért mindenképpen mértékadó és reményekre feljogosító gesztus a sportágban.

És december 16-án véglegessé is vált a versenynaptár, igaz, a pécsi futam az eredetileg eltervezettnél egy héttel későbbi dátumot kapott (június 16. helyett 23.), de hát a rendezői jogokért folyó kiélezett nemzetközi versengésben ez legyen a legkevesebb…

A kilenc eseményből velünk együtt nyolc már a 2021-es szezonban is szerepelt, a svájci Rallye du Chablais pedig a naptár új elemeként váltja a Rallye International du Valais-t.

Az idény ezúttal Spanyolországban kezdődik: a Costa Brava Rally márciusban visszatér szokásos helyére, miután 2021-ben a covid-járvány miatt novemberi szezonzáró pozícióba kényszerült. Aztán a májusi Moldva, majd a június eleji Rallye Du Chablais után végre a Mecsek következik.

A nyárba még az ausztriai Weiz és a finn Lahti, a naptár egyetlen murvás versenye fér bele. Az őszt a spanyol Rallye de Asturias Historico nyitja, az utolsó két körre pedig Olaszországba költözik a mezőny, az Elba Storico után a Sanremo Rally Storico zárja a sort októberben.

 

FIA Historic Rallye Eb 2022: dátumok és helyszínek

 

 

A Világtanács a naptár mellett a sportszabályzat idei változásairól is döntött, ezek közül a fontosabbak:

 

  • Az EHRC-be a regisztráció és a versenyzők pontozása az utolsó rali zárásáig lehetséges;
  • Az EHRC-nevezők elsőbbséget élveznek a rajtsorrendben minden verseny 1. napján;
  • A bajnoki címbe a 2021-es 5-tel szemben 6 rali eredménye számít bele;
  • A felügyelők további szankciókról dönthetnek a közlekedési szabályok megsértése esetén;
  • További promóciók az EHRC pilótái számára az FIA weboldalán és a közösségi médián keresztül történhetnek.

 

Az ülés után John Naylor a következőket nyilatkozta az FIA honlapján:

„A 2022-es Historic-naptár a kilenc legjobb eseményt kínálja a versenyzőknek Európában. Közülük nyolcat jól ismerünk, és mindegyik magas szintű szervezést és kihívást ígér. Szintén üdvözlendő a Rallye de Chablais felvétele a naptárba. Ez egy nagy hírnévnek örvendő futam, amely kihívásokkal teli körülményeket támaszt majd a versenyzők elé a svájci Alpok útjain.”

A szabályzat módosításáról pedig úgy vélekedett, hogy „annak célja a Historic Rally Európa-bajnokság ismertségének növelése, a bajnokságban való nagyobb részvétel ösztönzése, valamint néhány olyan szabály tisztázása, amelyeket úgy éreztünk, át kell tekinteni. Bízom benne, hogy az új EHRC-naptár és a szabályzat változásai a következő szezonban megnövelik a bajnokságban résztvevő versenyzők számát.”