Zippo nagy csatára számít a Mecseken

június 16, 2021

A Historic Eb előző fordulóján a Vltava Rallyn Zippo legyőzte a nagy ellenfél Karl Wagnert. Az olasz versenyző a Mecsek Rallyn is hasonló küzdelemre számít, ráadásul vissza is szeretne vágni, hiszen 2019-ben épp nálunk maradt le a bajnoki címről.

Gyors és technikás versenyre számítok, olyanra, mint 2019-ben. Remélem jobb eredményt érünk el mint legutóbb, amikor épp a Mecseken veszítettük el a bajnokságot. Ebben az évben nem akarok hibázni” – mondta Zippo.

Az osztrák Karl Wagner régi ellenfele az olasz pilótának, az előző versenyen Csehországban az utolsó előtti gyorsaságin még 0.7 másodperc hátránnyal volt második Zippo, de a zárószakaszon fordított, és 4.5 másodperc előnnyel nyerte a versenyt. Arra a kérdésre, hogy most is hasonló csatára számít e, nagyon röviden válaszolt: „Remélem hasonló végeredmény lesz” – mondta mosolyogva.

Az ikonikus Audi Quattrot még 2011-ben választotta Zippo, akkor amikor elkezdte a historic pályafutását. Az évek során annyira megismerte az autót, hogy ma már képesek hasonló versenyautókat építeni, illetve korabeli utcai és versenyautó Audikat restaurálni. 2014-ben Jari-Matti Latvalának is ő épített egy a saját versenyautójával megegyező Quattrót.

„Még 2011-ben vettem az autót Svédországban. Újjáépítettük és lemásoltuk az eredeti alkatrészeket, újjáépítettük a motort, restauráltuk a karosszériát. Nem volt egyszerű munka, a legtöbb gondot a Pierburg befecskendezés okozta, örület volt mire beállítottuk. Rengeteget dolgoztunk vele, de végül megtaláltuk a jó értékekekt, és a teljes autót sikerült jól beállítani és megtalálni az egyensúlyt. Most körülbelül 400 lóerőt tud 7500-as fordulaton, nem egyszerű vezetni” – mondta ismét nagy mosollyal a versenyző, és ez volt az a pillanat amikor meg kellett kérdeznünk az előző cikkünkhöz illusztrációként használt fotót történetét.

„A Sanremo rallyn készült. Pontosan azon a gyorsaságin mentünk mint 1981-ben Michelle Mouton egy ugyanilyen autóval.

Zippo, akinek polgári neve Andrea Zivian már alig várta, hogy újtra versenyezhessen a Mecsek Rallyn, mert nagyon szereti az országot.

Szeretem Magyarországot, sőt hét éven át magyar barátnőm is volt. Pécs fantasztikus város, hangulatos és átlengi a történelem. Imádom az ottani szurkolók szenvedélyét, ők igazi raliszurkolók, és sok barátom is van Pécsen.”

 

foto: fiaehrc