Szinte máris indulhat az 57. Mecsek Rallye szervezése

Több mint egy héttel a verseny után lehet és ideje is számot vetni, hogy a legnagyobb múltra visszatekintő hazai rali ez évi lebonyolítása teljesítette-e azt a joggal elvárt szintet, amit a résztvevők, a nézők és természetesen az elmúlt több mint 50 évnyi hagyomány is megkíván. A tapasztalatok értékelése után újra indulhat a szervezés!

Aki már látott „belülről” versenyrendezést, az pontosan tudja, mennyire összetett a feladat, főleg úgy, ha a magaddal szemben felállított, átugrandó léc is magasan van.

A Máté János vezérigazgató által vezetett PSN Zrt. csapata és Markó Tibor sportszakmai vezető nagy fába vágták a fejszéjüket. Extra kihívásnak számított annak az összesen 192 elrajtoló párosnak a koordinálása, akik négy különböző kategóriában és nyolc féle értékelésben (FIA European Historic Rally Championship, a CEZ, a Mitropa Rally Cup és az MNASZ HUMDA Országos Rally Bajnokság öt osztályában) mérték össze tudásukat a megszokottnál hosszabb versenytávon. Az alap feladatot pedig a kedvezőtlen időjárás is bonyolította.

Markó Tibor így vélekedett a rendezvényről:

„Szeretném azt mondani, hogy minden apró részletét tekintve tökéletesen sikerült a verseny, de ez nem volna őszinte. Azt viszont nyugodt szívvel állíthatom, hogy összességében jó ralit sikerült rendeznünk, amihez rengeteg ember egyéni és csapatmunkája is kellett. Különleges és édes terhet rótt ránk, hogy az eddigi, mindenki által jó emlékeket idéző rendezvényt az idén is ehhez méltóan valósítsuk meg mind a résztvevők szemszögéből, mind a nézőknek egyaránt. Szerettünk volna tartalmas programot összerakni a mezőny számára, többféle, és a régi útvonalakhoz képest kicsit újragondolt szakaszokkal. Ilyen nagy létszámú és sokrétű mezőnyt kezelni, egyben tartani hatalmas logisztikát igényel, ezen a téren lehet mit javítanunk a jövőben. Sajnos a péntek esti vihar érkezése sem könnyítette meg a dolgunkat, gyorsan kellett a lehető legjobbnak ítélt döntést meghozni az előre elkészített vészforgatókönyvek közül, és az így kialakult helyzetet menedzselni. Ehhez minden szakmai területnek össze kellett fogni, beleértve a külföldi FIA delegáltakat is. Szem előtt kellett tartanunk a fő szempontot, a biztonságot, és ennek alá kellett rendelnünk a verseny időterv szerinti lebonyolítását. A program pénteki felfüggesztésének sajnos az ORB3 mezőnye látta kárát, akik nem fejezhették be a versenyüket. Fontos elmondanom, hogy a teljes ORB3 mezőnyét 2024-ben visszavárjuk és biztosítjuk számukra a versenyzés lehetőségét az idei nevezésük ellentételezéseként. Emellett úgy gondolom, hogy a szükséges, jó döntést hoztuk meg, amit a versenyzők is visszaigazoltak. Köszönöm a kollégáknak, hogy kezelték a helyzetet és mindenki a maga területén megtette, amire szükség volt, és lehetővé vált, hogy másnap zavartalanul folytatódhasson a program. A vihar elvonultával csapatunk tagjai hajnali öt óráig dolgoztak, hogy ismét versenyzésre alkalmas állapotba hozzák az erdei szakaszokat. A pályákra kilátogató nézőknek is mindannyiunk nevében köszönöm, hogy velünk voltak és kitartottak ebben a kissé rendhagyó helyzetben is. 

Most az a feladat vár a csapatomra, hogy kiértékeljük a tapasztalatokat, a kapott visszajelzéseket és az előttünk álló időszakban kidolgozzuk a megfelelő megoldásokat a jövőre nézve. Szeretnénk, ha még sokáig fontos része lehetne a Mecsek Rallye Pécs városának és a környező térség életének.”

Az idei verseny tehát mind az indulók számában, mind a verseny útvonalát tekintve is komolyabb kihívást jelentett szervezőknek és versenyzőknek egyaránt, amit végül mindenki pozitívan értékelt. Ez alkalommal 161 kilométernyi gyorsasági útvonal megtételére készülhetett az idei rekord számban elrajtoló 196 páros. A nézőket az igazi verseny mellett számtalan más kapcsolódó program is várta, így egészen biztos, hogy a pályákra kilátogató tízezres szurkoló tábor mellett mások is találtak szórakozási lehetőséget a hétvége alatt maguk és családjuk számára.

A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség Rally szakágának az idei versenyszezont megelőzően kinevezett vezetője, Hoffer Zsolt nem csupán szakmai vezetőként, de versenyzői szemmel is értékelte az eseményt:

“Elmúlt évek legnagyobb számú mezőnye gyűlt össze, ami a rendezvény minden résztvevőjét, szervezőket és sportszakmai vezetőket, a pálya mellett dolgozó valamennyi munkatársunkat megterhelte. Koncentráltan, összefogva kellett mindenkinek dolgozni a sikeres megvalósítás érdekében.

Sajnálatosan a vihar több tekintetben is felborította a rendezvényt, aminek a R3 mezőnye esett áldozatul, hiszen nagyon jó csatát vívtak, de végül az időjárás megcsonkította a versenyüket és nem gurulhattak át a céldobogón. Szerencsére szombaton már gond nélkül, kellő élménnyel és kellő versenykilométer megtételével folytatódhatott a verseny.

RSB és magam nevében is köszönöm mindenkinek a részvételt, tartalmas, értékes versenyt tudtunk lebonyolítani!”

A szervezők számára természetesen kiemelten fontos visszajelzés volt az a levél, melyet az FIA Historic Rally Európa-bajnokság Sportkoordinátora, Jamie Edwards a verseny után küldött Markó Tibornak:

„Amit én láttam, az egy jól szervezett és jól lebonyolított rally volt.

A legnagyobb dolog, amit a rally-n szerzett tapasztalataimból magammal vittem, a közöttünk, mint FIA, és köztetek, mint rendezvényszervezők közötti együttműködés volt. Nagyszerű volt az a gyorsaság, ahogyan reagáltatok az általunk megfogalmazott észrevételekre. A viharral kapcsolatos nyílt és világos kommunikációt is nagyra értékeltem, a körülmények ellenére. Ez a tökéletes példa arra, hogy mit várok és mit szeretnék a bajnokság kultúrájaként megvalósítani.

Már most elmondhatom, hogy nagyon várom, hogy visszatérjek Magyarországra, és mindent megteszek azért, hogy 2024-ben több nevezőt hozzak, ami számomra nagy prioritást élvez. 

Gratulálok a kemény munkához és az erőfeszítésekhez, amellyel ezt a jól szervezett és élvezetes eseményt létrehoztátok.”

Bár az üzenet címzettje Markó Tibor volt, a sportszakmai vezető ezúton is megköszöni a Mecsek Rallye-n dolgozó valamennyi kollégának, sportbíróknak, pálya biztosítóknak, segítőknek, sajtó munkatársaknak és a versenyirodán dolgozó komplett stábnak a tettre kész és nélkülözhetetlen munkáját, hiszen a fenti gondolatok a csapat tagjainak összefogását dicsérik.

Időközben lezajlott az első sportszakmai stábértekezletet, melyet augusztusban újabb követ majd, és szeptembertől pedig megkezdődik a munka jövő évi verseny szervezése érdekében.

hu_HUHungarian