Tradicionális értékek új lendülettel – 56. Mecsek Rallye

június 14, 2023

A Mecsek Rallye a magyar autósport történetének legnagyobb hagyományú eseménye, amely már több mint fél évszázados múltra tekint vissza. Baranya vármegye székhelye, Pécs történelmi városa és a Mecsek hegység páratlan természeti környezetében található klasszikus aszfaltos utak adnak otthont a versenynek, mely így a térség életének szinte elmaradhatatlan, visszatérő részévé vált, évente megújuló tartalommal.

A Mecsek Rallye a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség 2023-as versenynaptárában az F1 után a második legrangosabb nemzetközi rendezvény, mely az FIA European Historic Rally Championship, a CEZ, a Mitropa Rally Cup és az MNASZ HUMDA Országos Rally Bajnokság valamennyi osztályának hivatalos bajnoki fordulója is egyben. Az autósportot kedvelők számára igazi csemege tehát, hogy idén is sokszínű, népes mezőnyt láthatnak a Mecsek környékén. A Historic EB, CEZ, CEZ Historic, Mitropa Kupa, Mitropa Historic, Magyar Historic, Országos Rally Bajnokság (ORB), ORC, ORB2 és az ORB3 párosai gondoskodnak majd a látványról.

A versenyre közel 150 indulót várnak a szervezők a különböző bajnoki sorozatokban. A historic bajnokság mezőnye a beérkezett nevezések szerint 22 különleges autót vonultat fel.

A versenykiírás a különböző kategóriákat rövidítéssel jelöli, melyek a következők:

EHRC: historic Európa-bajnokság

CEZ: közép-európai kupa

HIST OB: magyar historic bajnokság

Rally1 ORB: magyar ralibajnokság I. osztály – modern autók, melyek megfelelnek az aktuálisan alkalmazott szabályoknak

Rally1 ORC: magyar bajnokság – lejárt homologizációjú autók

ORB2, ORB3: utánpótlásmezőny

A verseny rendezőségének évről évre fejtörést okoz, hogy a meglévő, már jól ismert gyorsasági szakaszok közül melyeket jelöljék ki az adott évben, hogy a versenyzők számára is élvezetes kihívást jelentsenek, és a nézők igényeinek is megfeleljenek. A régebbi technikáknak és a jelenkor modern autóinak egyaránt teljesíthető szakaszokat kell találni oly módon, hogy valami újdonságot is becsempésszenek a már megszokott útvonalak közé. Emellett a nézőket is ki kell tudni csábítani a pályák mellé, hogy testközelből éljék át a verseny és a különleges autók adta élményt, hiszen semmilyen digitális eszköz nem tudja átadni az izzó féktárcsák látványát, a jól ismert szagokat és azt a hangulatot, amikor egy domboldalnyi néző egyszerre hördül fel, amikor a kanyarban kicsúszik egy autó.

Az 56. Mecsek Rallye-n idén összesen 161 kilométernyi pályán, 12 gyorsasági szakaszon méri össze tudását az EB és az ORB mezőnye. Mivel az EB szabályzata egy pályán maximum kétszeri áthaladást engedélyez, így a pénteki és szombati versenynapokon három-három különböző szakasz várja a versenyzőket, melyeket két-két alkalommal teljesítenek.

Pécs megyei jogú városnak köszönhetően az idei esztendőben is ingyenesen látogatható a verseny és az ahhoz kapcsolódó minden egyes programelem, így az úgynevezett FanZone-ok is. Ezeken a helyszíneken szervezett parkoltatás várja a nézőket. Az „Óvd a természetet, szeresd a Rallye-t!” szlogenhez híven szelektív hulladékgyűjtést is szerveznek, valamint büféről és kulturált toalettekről is gondoskodnak a szervezők. A szünetekben pedig hangulatfelelősök biztosítják a jókedvet.

Pénteken a kisvaszari elágban, illetve Hosszúheténynél, az egysoros kitérő lassítónál találhatók ezek a nézői pontok. Szombaton az orfűi strandparkolónál lesz az egyik FanZone-pont, a másik Remeterétnél, amely a hegyi pályáról, a Ranga László úton közelíthető meg.

Az autókat természetesen nemcsak a versenypályák mellett van módjuk megcsodálni az érdeklődőknek, hanem két alkalommal testközelből is láthatják őket a Széchenyi téren a klasszikus rajt- és célceremónia keretében.

Az Árkád melletti Centrum parkolóban kialakított éjszakai gyűjtőállomáson minden autót egy helyen lehet majd látni.  A verseny központjának, valamint a szervizparknak idén is az Expo Center ad helyet, ahová szintén ingyenes a belépés.

Egyéb kísérőprogramok is várják a családokat, mint például a 21-éig ingyenesen látogatható versenyautó-kiállítás az Árkád területén. Szintén az Árkádban közönségtalálkozóra várják szeretettel az érdeklődőket szerdán 18 órától, ahol a népszerű magyar és külföldi versenyzőkkel találkozhatnak.

Pénteken a rajtceremóniát megelőzően a PTE Brass Band fújja a talpalávalót a Széchenyi téren. Ugyancsak a Széchenyi téren pénteken és szombaton – az Országos Balesetmegelőzési Bizottság és a HUMDA közös projektjének keretében – közlekedésbiztonsági park várja a gyerekeket és a családokat érdekes és játékos ügyességi feladatokkal.

A versennyel kapcsolatos programokról, időpontokról és persze az útlezárásokról, a forgalmi rend változásáról is a mecsekrally.com weboldalon találhatnak majd információt az érdeklődők.

Fontos kiemelni, hogy a rendezvény sikerének legfontosabb eleme a biztonság. Ezúton is kérünk minden szurkolót, hogy a sportbírók és a biztonsági személyzet tagjainak utasításait tartsák be, hogy ezúttal is balesetmentesen zárjuk az 56. Mecsek Rallye-t.

Találkozzunk június 22–24. között a Mecsekben! Pécs nyitva!