Múlt és jelen a legendás pályákon

június 14, 2023

Több mint fél évszázada, 1967 nyarán indult útjára az első Mecsek Rallye. Az akkori versenyzők főként 25-30 lóerős FIAT, Zastava, Wartburg, Skoda és Moszkvics autóikkal vágtak neki a Mecsek lankáinak, de néhány 40-50 lóerős gép is akadt a rajtolók között. Bár ez már történelem, de az idei 22 autóból álló Historic mezőnynek köszönhetően ismét visszacsöppenhetünk a korábbi évek hangulatába.

A Mecsek Rallye azóta a magyar autósport történetének legnagyobb múlttal rendelkező eseményévé vált, mely a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség 2023-as versenynaptárában az F1 után a második legrangosabb nemzetközi rendezvény.

Baranya vármegye székhelye, Pécs történelmi városa és a Mecsek hegység páratlan természeti környezetében található aszfaltos utak adnak otthont az FIA European Historic Rally Championship, a CEZ, a Mitropa Rally Cup és az MNASZ HUMDA Országos Rally Bajnokság valamennyi résztvevőjének.

Ebben az évben összesen 161 kilométernyi pályán, 12 gyorsasági szakaszon méri össze tudását az EB és az ORB mezőnye. A pénteki és szombati versenynapokon három-három különböző szakasz várja a versenyzőket, melyeket két-két alkalommal teljesítenek majd.

Pécs megyei jogú városnak köszönhetően az idén is ingyenesen látogatható a verseny és az ahhoz kapcsolódó valamennyi esemény. A szervezők amellett, hogy izgalmas útvonaltervet állítottak össze a versenyzők számára, igyekeztek a nézők igényeinek is megfelelni és kényelmessé tenni a versenynézést. A kijelölt FanZone-oknál szervezett parkoltatás várja az odaérkezőket. Az „Óvd a természetet, szeresd a Rallye-t!” szlogen jegyében szelektív hulladékgyűjtést is szerveznek, valamint büféről és kulturált toalettekről is gondoskodnak a szervezők. A szünetekben pedig hangulatfelelősök biztosítják a jókedvet és szállítják az érdekes információkat a nézők számára.

FanZone helyszínek pénteken: a kisvaszari elágban, illetve Hosszúheténynél, az egysoros kitérő lassítónál.Szombaton az orfűi strandparkolónál és Remeterétnél, amely a hegyi pályáról, a Ranga László úton közelíthető meg.

Pécs legszebb pontján, a Széchenyi téren rengeteg látnivaló várja majd a rali szerető közönséget és az épp csak arra járó turistákat is. A pénteki rajtceremóniát megelőzően a PTE Brass Band fújja a talp alá valót, majd a megszokott módon valamennyi autó átgurul az itt felállított rajtdobogón. Pénteken és szombaton – az Országos Balesetmegelőzési Bizottság, a Hungarian Police Rallye Team, és a HUMDA közös projektjének keretében – közlekedésbiztonsági park várja a gyerekeket és a családokat érdekes és játékos ügyességi feladatokkal. Majd a verseny végén, szombaton az ünneplőbe öltöztetett tér a célba érkező párosokat, családtagokat, barátokat, rajongókat várja. Fontos állomás lesz a verseny ideje alatt az Expo Center is, ahová szintén ingyenes a belépés. Ahogy már megszokhattuk, itt lesz a verseny központja, valamint a szervizpark is.

 

Várunk mindenkit, szurkoljunk együtt a pályák szélén úgy, hogy közben figyeljünk a biztonságra!