Lajtai Zsolt a Mecsek Rallye egyik csúcstartója

június 18, 2022

Bizony, a Mecsek Rallye 55 futamra visszatekintő történelmében nincs Lajtai Zsolton kívül senki más, aki több mint harmincadjára állna rajthoz. Márpedig kijelenthetjük, hogy ő biztosan itt lesz, ezúttal Matulik Mátéval.

„Igen, így van, ott leszünk a versenyen ismét. Pontosan még én sem számoltam össze, de valóban harminc rajtoláson leszek túl, az biztos. Még a nyolcvanas években, a rali2-ben indultam először. Széria Zsigulival, amivel kategóriát is nyertem egyből. Fantasztikus hangulatú futamok voltak akkor. Küzdelem, de egyben családi hangulat is. Ha becsukom a szemem, mindig azt látom, hogy édesapám ott várt a stopokban. Felejthetetlen élmények sokasága a mai napig” – mereng el kicsit a nosztalgikus Lajtai Zsolt.

„Aztán VFTS-re váltottunk. Hát az nagyon kemény autó volt akkoriban. Egyre több ilyen indult a mezőnyben, rendkívül ösztönző volt annyi ellenféllel küzdeni. A legjobb hazai eredményünk a Mecseken egy abszolút 2. helyezés volt, akkor csak Szabó Tamás tudott megelőzni egy BMW M3-assal… A Ladával még volt több dobogós helyezésünk is abszolútban itt, hazai környezetben, de más helyen az országban is. Nagyon jó szívvel emlékszem vissza arra az időszakra” – meséli büszkén Zsolt.

„Aztán jött a Toyota Celica, mérföldkő az életemben. Nyugati versenyautó, összkerékkel. N-es változattal tudtunk menni, de még azzal is nagyon jó eredményeket értünk el abszolútban is. Élmény volt versenyezni a 90-es években, rengeteg néző, a nevezők száma a rali1-ben soha nem volt száz autó alatt. Aztán jóval később, szinte napjainkra tekintek most vissza, 2019-ben egy szintén összkerekes Mitsubishivel vettem fel a fiatalokkal a harcot itt a Mecseken. Nagy élmény volt. Az ilyen lehetőségek éltetnek még mindig” – mondja csillogó szemmel Lajtai Zsolt.

„Jó karban vagyok 64 évesen is, mindig azt mondom, a stopperóra megmutatja, hogy vagyok, mert ő nem ismer engem. Ha jó az idő, nem fogom abbahagyni, ha látom, hogy egyre kevésbé megy, szögre akasztom a sisakot. Azonban még a Ford Escortot is fejlesztem. Még a Szeleczky-féle bő 15 éves WRC futóművéből szeretnék a kocsi alá varázsolni, hogy 18-as kerekeket tudjak majd felrakni. Most még nem, eddig nem készült el, de ebből is látszik, ha rajtam múlik, itt leszek az 56. Mecsek Rallye mezőnyében is” – zárjuk Lajtai Zsolttal, aki visszavonhatatlanul beírta nevét Magyarország legpatinásabb futamának emlékkönyvébe.