EHRC: A Silvasti, Pietiläinen duó az élen a 4. korcsoportban

június 17, 2022

A Mecsek Rallye-val a Historic Európa-bajnokság (EHRC) 9 idei futamából a Rally Costa Brava (spanyol), a Vltava Rallye (cseh) és a Rallye du Chablais (svájci) utáni, negyedik helyszínére érkezik a Pécsett szép számú (24) nevező. Sorukban a tavalyi pécsi győztes, olasz Andrea „Zippo” Zivian, Denis Picino páros Audijával, vagy az ugyancsak az élmezőnybe tartozó finn Ville Silvasti, Risto Pietiläinen kettős Lancia 037-esével. És természetesen további bivalyerős, korántsem modell korabeli (1958–1990) versenygépekkel.

Szoros a meccs a Historic Eb 4. korcsoportjának élmezőnyében. A legutóbbi svájci verseny (Rallye du Chablais) Valliccioni és Myrsell csatározásáról szólt. 13 gyorsasági szakaszt követően végül a Marc Valliccioni, Yoann Raffaelli páros zárt az élen. A harmadik helyet sokáig a bajnoki pontversenyt vezető Ville Silvasti, Risto Pietilainen duó birtokolta, de a nyolcadik gyorson balesetet szenvedtek. A dobogó legalsó fokára így a Michel Ducreux, Ramona Formica kettős fért fel.

Három futam után Ville Silvasti mindössze 1 ponttal előzi meg a bajnoki tabellán Mats Myrsellt. A bajnoki pontverseny dobogósa még Jürgen Geist.

A 4. korcsoport legjobb magyarja az ifj. Érdi Tibor, Csökő Zoltán páros. Az évnyitó spanyol versenyt ugyan kihagyták, viszont a Vltava Rallyt a második helyen zárták, a győztes Audi mögött. A bajnoki pontversenyben hetedik helyről várják a folytatást.

A magyar Historic-bajnokságban nem neveztek a Mecsekre soha ennyien (33-an), köztük is az egyben az Eb-sorozatban is érdekelt négy hazai párossal (Mekler László, Mikó Edit; Magoss Péter, Bán Viktor; ifj. Érdi Tibor, Csökő Zoltán). Menet közben – igaz, csak három futam erejéig – csatlakozott a színes mezőnyhöz a korábbi négyszeres Mecsek-győztes Wirtmann Ferenc, Kerekes József duó is a Ford Escort MKII-sel.

FOTÓ: wrc-results.com