A Mecsek Rallye korábbi győztesei (3.) Herczig Norbert: „Itt nyertük meg a bajnokságot negyedszerre!”

június 15, 2022

„A Mecsek Rallye a szívem csücske a magyar bajnokságban. Itt indultam a leggyakrabban, több mint 20 alkalommal. Talán mondhatom, hogy elég sok fűszálat ismerek a környéken. 2017-ben negyedszerre ezen a versenyen nyertük meg a bajnokságot. Ez volt az utolsó előtti futam és itt biztosítottuk be a címet. Amikor hazafelé tartottam, emlékszem, ahogy Pécsváradnál félreálltam és visszanéztem a mecseki dombokra, ez nagyon megható volt, mert ez volt a búcsúm a magyar bajnokságtól” – tekint vissza eredményes pécsi korszakára a futam háromszoros (2012, 2014, 2017) győztese.

„A másik, ami szintén érzelmi kérdés, és feltétlenül meg kell említeni, Jelen István személye, akinek a neve összeforrt a Mecsek Rallye-val. 2010-ben, amikor megálmodta, hogy nemzetközi futamot hoz létre, emlékszem, mekkora energiát tett bele, volt is közös munkánk ezzel kapcsolatban. Hatalmas áldozatot hozott ezért, ennek ellenére nem lett számára jó vége. De nem engedett az álmából és 2011-ben megrendezte az első IRC futamot, ahol olyan nagy nevek is indultak, akik aztán a vb-n is jeleskedtek. Sajnálom, hogy már nem lehet közöttünk!” – tiszteleg a versenyért valóban rendkívül sokat fáradozó rendező emléke előtt Herczig Norbert.

„A magyar bajnokságot követően, immár negyedik éve az ERC-ben szerepelünk, és az idei évtől egy indiai gumigyártó, a Team MRF Tyres csapatában versenyzünk. Ez egyfelől óriási lehetőség és nagy megtiszteltetés, hogy kiválasztottak ebbe a csapatba. Másfelől nehéz helyzet elé is állított minket, mert olyan nem várt eseményekkel kellett szembenéznünk, amilyenek korábbi pályafutásunk során nem fordultak elő. Például van csapatutasítás és különböző taktikák, így nem feltétlenül a saját elképzeléseink szerit tudunk menni, és nem minden esetben van meg az általunk használt abroncsról a megfelelő tudás, ezáltal előfordul, hogy nem jól választunk, ami pedig tükröződik is az eredményeinken is. Tehát azt kell mondanom – túl a bajnokság derekán –, ez az év elmegy arra, hogy hozzászokjunk ezekhez az abroncsokhoz. Voltak hibáink, hívhatom adminisztrációs hibáknak őket, amik szintén visszavetettek minket, ezért nem ott tartunk, amit el szerettünk volna érni, sőt, a közelében sem. De nem adjuk fel, ilyen a sport. Most nem vagyunk olyan jó formában, de haladunk tovább.”

(Fotó: RaceDepartment.com)