A régi csapat nagyja ma is összejár: 50 éves a Pécsi Volán

június 15, 2022

1971-ben a Volán Tröszt vezérigazgatója, Tóth István felszólította a huszonkét vállalatát autósport-szakosztály alapítására. A már ötéves múlttal bíró Bp. Volán mellett Győr, Eger, Pécs és Nyíregyháza, később Kaposvár is belépett. 1971 januárjában elsőként a Pécsi Volán SC Autósport Szakosztály alakult meg. A ma 82 éves Perjés László, egykori szakosztályvezető kalauzol vissza bennünket a hőskorba.

A szervezést támogatta Pap János igazgató és Dubovánszky Rudolf műszaki igazgató-helyettes. Segítségül hívták a Magyar Autóklub pécsi aktivistáit, Sági Endre irányításával összeverbuválták az addig budapesti klubokban, főként az Áfornál versenyzőket, Bálint Árpádot, Grünwald Lászlót, Valcsics Lászlót. A hívó szóra négy I. osztályú rali- és tíz II. osztályú, túraversenyzővel alakult meg a szakosztály.

„1972-ben Gelencsér József biztatására elvállaltam a szakosztályvezetést. Füzi Árpád igazgatónak hála, az 1973/74-ben indult menedzselési rendszerünk nyomán megnövekvő versenyautóparkunk vonzotta a tehetséges versenyzőket. Saját utánpótlást is nevelve a szakosztályok sorában a Bp. Volán mögött kivívtuk a második helyet. 1975-ben saját klubhelyiséget, műhelysort kaptunk a Volántól, az itt készült fejlesztések, tuningok szenzációszámba mentek – ilyen volt Kardos Lajos 90 lóerős pálya-Wartburgja, Homan Tibor „Mona Lisa” becenévvel jegyzett Lada motorja – sorolja az egykori menő márkákat.

„Szinte minden kategóriában bajnokot avathattunk, a Trabant, Wartburg, széria Lada és a Gruppe 2 Lada 1300 géposztályokban évekig csak pécsi versenyzők és párosok állhattak a dobogó legfelső fokára. Utánpótlás-nevelésünk ikonja lett Ranga László, nagyszerű navigátorai után Dudás Mihállyal szakosztályunkban elsőként 1987-ben abszolút magyar bajnokságot nyertek Lada VFTS-sel. Ranga Laci eredményeit vállalati státusszal is elismerte a vezetőség” – villant föl egy, a szocializmusban jól bevált, a mai fiataloknak már értelmezhetetlen „bónuszt” Perjés László.

„1987 és 1991 között öt hegyi Eb-futamot rendeztünk az Abaligeti úti pályán, amely ma Ranga László nevét viseli. Ez már hosszú pályán zajlott, Lapisig. Mindvégig jelentős segítséget nyújtott a Bp. Volán, főként Reisz György szakosztályvezető, noha nemcsak a pályákon, olykor a zöld asztalnál is kemény konkurenciaharcokat vívtunk, előfordult, hogy óvást nyújtottunk be a Bp. Volán ellen, mégis életre szóló barátságok születtek ezekben az években.

1990-91-ben, a rendszerváltozás szelében alakultak Magyarországon az első egyszemélyes egyesületek, sikeres versenyzők léptek ki, ami minket is érintett, így 1995-ben megszűnt a szakosztály, a Mecsek Rallye-k szervezését évtizedekre átvette Jelen István. Több társunk – többek között Pánics Zoli, Dránovits Pál és dr. Berky Tamás – a sportdiplomácia terén jeleskedett ezután. ” – sorolja a legendás klub széteséséhez vezető okokat.

„Jelenleg 29 stabil tagjából 15–20-an veszünk részt kéthetente a Pécsi Volán Autóversenyzői Baráti Körének összejövetelén. Ötévenkénti megünnepeljük a születésnapokat, utazásokat szervezünk. Átlagéletkorunk bőven 75 feletti, heten a 80-on is túllétünk már. Máig egytelen aktív versenyzőnk, a 70 éves Keszler Mátyás emlékezteti a nézőket a pécsi autósport-fellegvár dicső éveire” – mondja búcsúzóul Perjés László.

A ma 50 éves szakosztály alapítói

Szakosztályvezető: Gerencsér József

Vezetőségi tagok: Zathureczky Béláné, ifj. Klein Antal, Sági Endre

Versenyzők: Bálint Árpád, Förster István, Grünwald László, Hainess Jenő, Baumgartner László, Donáczi György, Lukáts Endre, Tóvári Antal, Rendeczky Lajos, Pánics György, Pánics Zoltán, Matosi Mihály, Balla Sándor.

Szerelők: Farkas Ferenc, Zichy Jenő, Novák József.

Lejegyezte: Fekete Kálmán