Bútor Róbert: „Öt hónap alatt újjávarázsoltuk a WRC-t”

június 11, 2022

„Az autónk elkészült, nagy és hosszú munka árán: öt hónapig tartott a teljes újjáépítés. A végeredmény viszont magáért beszél, gyakorlatilag lett egy új WRC-m, ami nem feltétlenül lett volna cél a törés után, de végül nem maradt más megoldás, mint gyönyörűvé varázsolni a használt autót” – foglalja bevezetésként egy mondatba a karambolos WRC megújításának alább részletezett történetét Bútor Róbert.

„A javítási folyamat minden szempontból fájdalmasra sikerült. Azt tudtam ugyan, hogy annak, aki ilyen autóba ül és összetöri, ez sokba kerül, csak arra nem gondoltam, hogy én leszek az, mert eddigi pályafutásom során nagyon ritkán fordult elő ilyen, és akkor is általában csak kicsi volt a baj. Hát ez nem volt kicsi! Azóta már túlvagyunk a szokásos évi teszten, ami Cereden volt és nagyon pozitívan sikerült. Egyrészt, mert rengeteg néző várt minket, és ez nagyon jó érzés volt az egész csapat számára. Másrészt, az autó tökéletesen működött, ami szintén nagyon jó dolog, hiszen gyakorlatilag az utolsó csavarig szét volt szedve egy üres kasznira, és az én két kollégám, Várda Laci és Harcsa Attila építette újjá. Az, hogy egy ekkora munka után az első teszten már hibátlanul működik, óriási eredmény az ő számukra is. Ebből kiderült, hogy tökéletes munkát végeztek” – zárja aztán örömmel a projekt bemutatását a pilóta.

„Az első 15–20 kilométer alatt nem sikerült úgy mennem, hogy ne az járjon a fejemben, hogy nehogy újra megtörténjen, főleg ne két egymás utáni teszten. Ha nagyon őszinték akarunk lenni, ilyen tempónál ez minden pillanatban benne van, egy ilyen baleset a másodperc tört része alatt be tud következni. Főleg úgy, hogy 180-nal mész a lezárt közúton a szalagkorlátok között. Ez nem egy sétaautózás. Aztán úgy 20–25 kilométer megtétele után kezdtem elfelejteni ezeket az érzéseket, egyre bátrabban és gyorsabban mertem menni, sőt a 40. kilométer körül már kezdtem átesni a ló túlsó oldalára, úgyhogy le kellett magam higgasztani és visszavenni a tempóból, de addigra már nagyon élveztem. Igyekszem kitörölni a rossz emléket és próbálok nagyon összeszedett, koncentrált lenni, hogy a következő 20 évben ne történjen ilyen még egyszer” – avat be a baleset után szükséges lelki megújulás folyamatába is Bútor Róbert.

Végül immár ténylegesen előre tekintve a pécsi futamra: „A Mecseket nagyon várom, hiszen utoljára tavaly augusztusban, a ZEG Rally-n ültem az autóban versenykörülmények között, azaz, majdnem egy éve. Azóta csak javítjuk és költök rá folyamatosan, úgyhogy itt az ideje, hogy vissza is adjon egy kicsit az autó, és a Mecsek Rally tökéletes alkalom erre. Nagyon szeretem ezt a versenyt, ezért is ezt választottam első versenynek az idénre, illetve tavaly is erre esett a választásom a WRC bemutatására. Szeretem a pályákat, a hangulatát, szeretem magát a rendezvényt, ez a verseny mindenképp csak jó lehet. Szeretnék rajta jó gyorsan, hibátlanul menni, a végén pedig célba érni és boldogan hazajönni. Aztán jöhet a nyaralás!”