Vendégjáték: mélyvíz, idegen szakágban (3.) – a kis Yaris GR a Mecseken nőhet nagyra

június 10, 2022

Amint arról háromrészes minicikksorozatunk első két írásában már hírt adtunk, két kiváló pályaversenyző is tiszteletét teszi a mezőnyben – pontosabban előtte. Kiss Norbertet és Wéber Gábort a verseny sportszakmai vezetője, Markó Tibor kereste meg a különleges ötletével: mi lenne, ha egyszer kipróbálnák magukat egy újabb szakágban is, belekóstolva a ralisport szépségeibe is. Egy másik baráti kapcsolat, Jagadics Gábor jóvoltából, és mert a GR Motorsport vevő volt az ötletre, ráadásul egy-egy kis mérges Toyota Yaris GR volánját forgathatják.

A két pilótával folytatott beszélgetésünk után ezúttal a GR Motorsport Kft. tulajdonosát, az idei ORB sorozatban egyébként agy Ford Fiesta R5-össel ugyancsak induló Jagadics Gábort faggattuk – kicsit saját autózásáról, kicsit a nemzetközi mércével is szenzációsnak ígérkező GR-projektről.

 

„Én már jócskán felnőttfejjel, éppen tíz éve ülhettem először versenyautóba. És tudatosan a navigátori székben kezdtem, szerettem volna ugyanis egyből versenytempóban, de mégis egy tapasztalt pilóta mellett biztonságban ismerkedni a sportággal. Rengeteget is tanultam Novák Balázs mellett az M3-as BMW-ben, bátran ajánlom minden kezdő ralisnak ezt a megoldást” – avat be pályafutása kezdeteibe Jagadics Gábor.

„Aztán a Ringen váltottam ülést, ugyancsak egy BMW-ben kóstolhattam bele először a vezetésbe, és mondhatom, nagyon tetszett. Mi több, tetszik azóta is. Én egyébként mindig is óvatos duhaj voltam, ha valakire, rám tényleg igaz, hogy nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos. Pontosabban, az élmény, a vezetés, a verseny hangulata, élvezete, így aztán abszolút nem figyelem az eredményt, az órát. Negyven évesen különben sem lehetnének már vérmes reményeim, így nem igazán akarok kilépni a saját komfortzónámból, nekem már fontosabb a biztonságos autózás. Ehhez képest tavaly az N-csoport 3. helye mégis szinte az ölünkbe hullott, de ezt inkább különleges ajándéknak tekintem. 2021 ezzel együtt nagy váltást jelentett számunkra, hiszen ekkor egy igazi ORB-s raliautóba ülhettünk, és nagy örömünkre minden futamon célba is értünk, nagyon sok hasznos tapasztalatot gyűjtve. Az idén pedig már egy R5-ös Fiestával száguldunk Tóth Viktorral – ezzel sem megyünk gyorsabban, de sokkal nagyobb élvezetet, élményt nyújt! A Mecseken ugyanerre törekszünk, az örömautózás a célunk” – villant fel egy különleges versenyzői nézőpontot.

És akkor nézzük a másik autót, azaz autókat, a két Yaris GR-t, amelyeket Jagadics Gábor már mint a GR Motorsport Kft. tulajdonosa bocsátott a két vendég-sztárpilóta, Kiss Norbert, illetve Wéber Gábor rendelkezésére – igaz, nem verseny-, csupán kontroll autókként. Persze ismerve a Yaris GR-ek erejét és képességeit, illetve Norbi és Gábor hozzáállását, azért így is látványos autózást várhatunk a „triótól”. De hogyan is kerültek nála képbe ezek az utcai versenygépek?

„Tavaly az olasz Yaris-kupán láttam meg őket, és egyből éreztem, hogy valamit kezdeni akarok velük. Hiszen pont betölthetnék az űrt a már öregecske Mitsubishik, meg a nagyon drága R5-ösök között, igazi kupasorozat-alapanyagnak, a fiatal, tehetséges, feltörekvő generáció számára remek továbblépési lehetőségnek tartom őket. Rögtön szereztünk is egyet, és megkezdtük az átépítését valódi, vérbeli raliautóvá. Teljes egészében saját fejlesztésként, prémium alkatrészekkel, senkit sem nem másolva, inkább utat mutatva a világnak. Szinte teljesen készen is van, jól sikerültek a tesztjeink is; nem akarom elkiabálni, talán már a Mecseken sikerül is versenybe állítani, de ez majd az utolsó pillanatra válhat csak bizonyossá” – árulja el a Yarisok versenyparipákká alakításának kulisszatitkait.

Két utcai változatuk azonban biztosan itt lesz, és ahogy Jagadics Gábor fogalmaz, nagyon örül Markó Tibor ötletének, amellyel egy másik szakág két ismert pilótáját megnyerte a ralinak. Szerinte is éppen az ehhez hasonló, exkluzív élmények, színes, néző- és médiacsalogató érdekességek jóvoltból tud a sportág előre lépni, sokak számára még vonzóbbá válni.