László Zoltán: első vb-pontszerzőként a Mecseken!

június 10, 2022

A pécsi László Zoltán nevéhez fűződik a magyar ralitörténelem eddigi legnagyobb sikere. Idén áprilisban a vb horvát versenyén Kürti Tamással megnyerték a WRC3 Open kategóriát, majd Szardínián 2. helyükkel újabb értékes WRC-pontokat szereztek.(Tegyük hozzá, további sikerként Bútor Róberték ugyanezen a Croatia Rallye-n az RC4 kategória 1. – igaz, a kiírás szerint vb-pontot nem érő – helyét szerezték meg).

László Zoltán a világbajnokságra tervezett idei programját megszakítva a Mecsek Rallye-n is elindul: „Így van, Balázs Zsolt navigátorom kérését teljesítem, hisz ő is pécsi, és nagyon szeretett volna indulni. Vele versenyzem az itthoni, illetve kisebb külföldi futamokon és az időnkbe belefér a mecseki futam” – magyarázza egyben a navigátorváltást is a pilóta.

„1991-ben indultam először a Mecseken, hát nem ma volt… Aztán hosszabb kihagyás következett, de indultam az 50. jubileumi futamon is, és azóta is indultam már, hogy 2019-ben újból licencet váltottam. Jó kedvvel vágok neki most is” – idézi kicsit a régebbi időket. Majd a jelenbe visszatérve így folytatja.

„Szerencsések is voltunk Horvátországban, de akkor is ott kellett lennünk. Mivel a versenyben vezető vetélytársam kiesett két gyorssal a vége előtt, az élre ugrottunk, és meg is őriztük a pozíciónkat a végéig. Most visszaadott az élet abból, amit előtte elvett tőlünk. Korábban sokszor akadt műszaki hibánk, de most összeállt a kocsi, és eddig kitűnően működik a Rally3-as Ford Fiesta. Sokkal jobb az idei fejlesztés. A murva, főleg a szardíniai körülmények nem annyira fekszenek ennek a kocsinak, de azért kibírta. Ahhoz képest a Mecsek után Veszprém, ahol szintén indulunk, egy autópálya lesz” – vetíti előre már a közeljövőt László Zoltán.

„Idén a WRC-ben még szeretnék indulni Belgiumban és Spanyolországban, így meglesz az öt értékelendő futamom a kategóriában, ahol a legjobb négyet veszik számításba. Ott továbbra is Kürti Tamással versenyzek, aki nagyon jó partner és szintén motivált. Jól állunk a pontversenyben, szeretnénk gyarapítani az eddig megszerzett 43-at, amivel holtversenyben a második, harmadik helyet foglaljuk el pillanatnyilag” – mondja elégedetten Zoltán.

„Én a magam szórakoztatására autózok, így közel a hatvanhoz, de nagyon élvezem. Persze figyelek a fiamra is, aki már az ERC sorozatban érdekelt. Martin Berendi Dáviddal éppen Lengyelországban, az idei második futamát teljesíti a hétvégén. Aztán ők is indulnak a Mecseken. A nemzetközi sorozatban nagyon népes és erős az idei ellenfelek sora, jó helyen edződnek, nagyon büszke vagyok rájuk, mint ahogy ők is rám” – árulja el büszkeséggel beszélgetésünk végén László Zoltán.

 

ENG