Az idén Péter a soros: a Ranga név egybeforrt a Mecsek Rallye történelmével

június 9, 2022

A magyar ralibajnokság legpatinásabb futama kétségtelenül a pécsi, a Mecsek szerpentinjein rendezett. A hatszoros abszolút bajnok, néhai Ranga László neve egybeforrt a futammal, és ezt a hagyományt igyekeztek követni gyermekei, Laci és Peti.

Nem volt szinte olyan futam édesapjuk eltávozása után, amelyiken legalább egyikük ne indult volna. Laci tavalyi remeklése után, aki megnyerte a 2WD kategóriát és az előkelő abszolút 12. lett, az idén a fiatalabbik testvéren, Péteren a sor.

„Így van, idén én megyek kettőnk közül, méghozzá Czakó Janek navigálásával” – erősíti meg az információnkat Ranga Péter. „Bátyámnak közel féléves a kislánya, így most ő inkább arra koncentrál és a csapatunk dolgaira, így most én nyomom saját autónk, a Peugeot 208 Rally4 gázpedálját. Szeretnék legalább olyan jól menni, mint tavaly Laci. Megmutatta, hogy ezzel az autóval lehet az elejéhez közel kerülni, vágyam, hogy kicsit megcsipkedjek pár R5-ös autót is. A Peugeot-kupába nem neveztünk, hisz szereplésünk alkalmi, de remek mezőny ellen kell küzdenünk, ebben biztos vagyok” – jegyzi meg Peti, aki már 2016-ban abszolút második helyezést is elért a Mecseken, szintén Czakó Janekkal.

„Ilyen vérmes reményeink idén nem lehetnek, de megkedveltem ezt az autót, és bevallom, a motivációmat is visszaszereztem ennek köszönhetően. Tavasszal Orfűn is indultunk és bizsergett már bennem valami. Így jelenleg ott tartok, hogy komolyabb szereplés is megfordul a fejemben. Ha tehetjük, váltunk egy nagyobb autóra, nyilván használt R5-re gondolok, és újra érzem magamban azt a tüzet, hogy pár bajnoki futamon elinduljak vele. A Mecsek Rallye-n, ahova minden szál köt apu révén is, mindig különleges érzés elindulni. Markó Tibor szervezése pedig külön öröm, nagyszerű futamokat rak össze, kétségem sincs afelől, hogy az idei is remek verseny lesz. A másik kedvencem a Veszprém Rallye, ahol már győzni is tudtam, illetve a Mikulás Rallye-n szerzett elsőségeim miatt is szintén a szívem csücske a Mecsek mellett a Bakony. De most júniusban, lássuk, mire leszünk képesek Janekkal itthon, Baranyában” – zárta rövid beszélgetésünket Ranga Péter. Egyben bennünk is felkeltve az érdeklődést.