Vendégjáték: mélyvíz, idegen szakágban (2.) – Wéber Gábor indul a Mecsek Rallye-n!

június 6, 2022

Két kiváló pályaversenyző is tiszteletét teszi a mezőnyben – pontosabban előtte. Kiss Norbert és Wéber Gábor neve minden autósport-rajongó előtt tiszteletnek örvend, kiváló versenyzők és sportemberek, ráadásul több kupasorozatban is bizonyították már tehetségüket. A verseny sportszakmai vezetője, Markó Tibor két évtizedes ismeretségükre építve kereste meg a két sztárpilótát különleges ötletével: mi lenne, ha egyszer kipróbálnák magukat egy újabb szakágban is. Szintén az aszfalton, de túl az épített pályák kerítésén, a ralisok között! És ha már lúd, legyen kövér! Egy másik baráti kapcsolat, Jagadics Gábor jóvoltából, és mert a GR Motorsport vevő volt az ötletre, és segített valóra váltani az elképzelést, ezúttal egy-egy kis mérges Toyota Yaris GR volánját forgathatják; ralis bemelegítésként egyelőre sajnos „csak” kontrollautó-pilótaként – de ki tudja, mit hoz a folytatás… Másodikként az itthon kétszeres Renault Clio Kupa-győztes, a nemzetközi porondon is kiemelkedően sikeres, SRMSC-világbajnok, SEAT León Eurocup-győztes, túraautó-vb-induló Wéber Gábort faggattuk, mit is jelent számára e mecseki kirándulás.

Élmény, élvezet, közönség előtti, de mégsem vérre menő jutalomjáték. Fékezett habzású raliszimuláció” – ontja bevezetésként szinte gondolkodás nélkül a jelzőket vérbeli sportriporteri énjével előrukkolva az egykori cliós médiabajnok. „Az aszfaltot, a hegyiversenyeket mindig is imádtam, és ha csak gondolatban is, de gondolatban mindig kacérkodtam a ralizással is. Pécs, Orfű, a Mecsek eleve a szívem csücske. A pályán és a hegyen már rengetegszer ülhettem nagyon gyors versenyautókban, ám a rali számomra is egy eddig ismeretlen, új világ! Ennél több kellemes indokot keresve sem tudnék összegyűjteni, ami egy izgalmas és örömteli hétvégét garantálhatna, így egy percig nem gondolkodtam, mielőtt igent mondtam Markó Tibi felkérésére” – gyűjti csokorba az újabb és újabb érveket.
És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy nem is valamiféle bevásárlóautókkal, hanem egy-egy különleges Yaris GR-rel mutathatják az utat a teljes mezőnynek. 270 lóerővel, négykerékkel, 5 másodperces gyorsulással – azaz utcára optimalizált igazi versenygénekkel.
„Én még nem vezettem, de amióta létezik, fentem rá a fogam, hogy kipróbáljam. Ráadásul profi navigátorok ülnek majd mellettünk (mellettem Bán Viktor), úgyhogy minden adott az igazi versenyhangulat átéléséhez. Ráadásul azzal a számomra eddig szintén ismeretlen érzéssel, hogy sem a többi autó, sem az óra nem számít ellenfélnek, azaz teher nélküli, igazi örömautózással. Igaz, itinert még életemben nem írtam, úgyhogy az enyém biztosan nem lesz túlszínezve. Különben is, gyors pályatanulónak tartom magam, úgyhogy csak a legfontosabb támpontok feljegyzésére készülök. Egyébként, bár minden tiszteletem a mitfahrereké, különösen azé, aki mellém is be mer ülni😊, de pályapilótaként abban sincs gyakorlatom, hogy másra hallgassak menet közben; azt hiszem, kétes helyzetben reflexből most is a saját szemem vezérel majd inkább, semmint az itiner” – állítja érdekes párhuzamba, mire is figyel a kanyarkombinációk közepette egy gyorsasági és egy ralipilóta.
A Renault Cliók és SEAT Leónok számtalan győzelemre vitele után most a méretében hasonlóan kisautós, ám ugyancsak harapós Yarisba átnyergelő, közismert és méltán népszerű sportriporterként/kommentátorként az MTV-ben Forma–1-et közvetítő, sőt, sztárpilótáinak akár egy közös pókerpartit is megszervező Wéber Gábor búcsúzóul hozzáteszi, az autó azért is kihívás még számára, mert ha minden jól megy, egyszer akár egy újabb hazai kupasorozat formálódhat belőlük. Az ilyen „egyenautókkal” vívott kupákat pedig különösen kedveli, versenyzőként vagy akár csak tesztpilótaként, ahogy a Suzuki-kupa autóinak fejlesztésébe is belekóstolhatott.