Vendégjáték: mélyvíz, idegen szakágban (1.) – Kiss Norbert indul a Mecsek Rallye-n!

június 6, 2022

Két kiváló pályaversenyző is tiszteletét teszi a mezőnyben – pontosabban előtte. Kiss Norbert és Wéber Gábor neve minden autósport-rajongó előtt tiszteletnek örvend, kiváló versenyzők és sportemberek, ráadásul több kupasorozatban is bizonyították már tehetségüket. A verseny sportszakmai vezetője, Markó Tibor két évtizedes ismeretségükre építve kereste meg a két sztárpilótát különleges ötletével: mi lenne, ha egyszer kipróbálnák magukat egy újabb szakágban is, belekóstolva a ralisport szépségeibe is. Szintén az aszfalton, de túl az épített pályák kerítésén, egy számukra új, ismeretlen, de izgalmas terepen. A mezőny előtt „végigszáguldva”, a versenyhangulatot teljesen átélő, mégis ellenfél- és stopperóra-kényszer nélküli környezetben! És ha már lúd, legyen kövér! Egy másik baráti kapcsolat, Jagadics Gábor jóvoltából, és mert a GR Motorsport vevő volt az ötletre, és segített valóra váltani az elképzelést, ezúttal egy-egy kis mérges Toyota Yaris GR volánját forgathatják; ralis bemelegítésként egyelőre sajnos „csak” kontrollautó-pilótaként – de ki tudja, mit hoz a folytatás…
Elsőként a Wéber Gáborhoz hasonlóan egykor az Astra-kupában szárnyait bontogató, később a hazai Renault Clio-kupában vele is nagy csatákat vívó, majd a hazai SEAT León-kupát éppen előtte megnyerő, később a spanyol SEAT León-szuperkupában futamgyőzelemig jutó, végül a kaminon Eb-n több márkával, négyszer is a bajnoki trófeát elnyerő, 2020-ban Magyarországon Az év autóversenyzőjének választott Kiss Norbertet faggattuk, mit is jelent számára e mecseki kirándulás. E sorok írásakor még éppen a soros hungaroringi futam előtt, lélekben tehát még egy „kicsit” nagyobb autóra hangolva, de azért fél szemmel már a Pécs felé is kacsingatva.

„Bár eddig még sosem állt módomban kipróbálni, mindig is érdekelt a rali világa, távolról figyeltem a történéseit, így nagyon megörültem, amikor Markó Tibi megkeresett ezzel az érdekes lehetőséggel” – villant fel rögtön a bevezetőben már pedzegetettek mellett egy újabb hasonlóságot korábbi nagy riválisával, Wéber Gáborral, aki szintén „titkos ralifannak” vallotta magát.
„Bemelegítésként tökéletesnek ígérkezik a Jagadics Gábor jóvoltából rendelkezésünkre bocsátott Toyota Yaris GR, amely a maga 270 lóerejével igazi kis versenygép, mindenesetre a „kontrollautózáshoz” több mint elég, hiszen igazi versenyről ezúttal szó sincs, ugye; na jó, Gábort azért természetesen szeretném megverni” – igazolja azért, hogy a vér csak nem válik vízzé benne egy versenypályán és -autóban attól, hogy nincs hivatalos rajtszám festve az oldalára.
„Ezt a Yaris GR-t egyébként már volt szerencsém kipróbálni, közúton és egy repülőtéri zárt pályán kicsit „szabadabb” körülmények között is, nagyon tetszett, kicsi, agilis, sportos, kiváló társ lesz, itt tud élni majd igazán. Boldog vagyok, hogy most egy egész hosszú hétvégényi barátságba kerülhetünk vele” – sorolja az autó jó tulajdonságait.
„Igen, bármennyire várom is, motoszkálnak persze kérdések is bennem, hiszen ralis itinert még életemben nem készítettem, és navigátor sem diktálta még soha a tempót, de biztos vagyok benne, hogy Juszku Lajossal nagyon gyorsan egymásra hangolódunk majd. Másrészt, bár a pályán hozzászoktam, hogy gyorsan fejből meg tudom tanulni, a rali a maga több száz kilométerével és nagyságrendekkel több kanyarkombinációjával, akadályával teljesen más, tehát itt nyilván szükség és nagy segítség a pilótának az előre felírt itiner. Szimulátorban sokat raliztam ugyan, és a gép ott is mondja a segítséget, kíváncsi leszek, élőben mindez hogyan működik majd. Összességében tehát igazi élményautózásra készülök, remélem, nagyon sok néző kilátogat majd a mecseki szerpentinekre, és a versenyzőkhöz hasonlóan szép élményekkel gazdagodik ezen a méltán nagy hírű és patinás futamon!”