Mit kínál a Mecsek Rallye? Újdonságok, versenytávok, nézőcsalogató, honlap – a sportszakmai vezetőt faggattuk

május 24, 2022

A pandémia miatti kényszerszünet után 2021-ben részlegesen megújult szervezőgárdával, több újítással, majd utólag Az év raliversenyének választva tért vissza a baranyai utakra a legpatinásabb magyar ralifutam. Az 55. Mecsek Rallye sajtófőnöke ezúttal a sportszakmai vezetőt, Markó Tibort faggatja; kis visszapillantásra, és sok-sok idei friss információ megosztására kérve.

 

2020-ban az egész sportvilágot (is) padlóra küldte a covid, így a Mecsek-rali is áldozatául esett. 2021-ben tehát nyilván fokozott figyelem övezte, hiszen a versenyzők és a szurkolók is „kiéhezve” várták már a találkozást. Ez a helyzet nehezítette a szervezést?

Az élet a nagy lezárások, korlátozások után éppen ekkortájt kezdett valamelyest visszarendeződni a rendes kerékvágásba, az 54. Mecsek Rallye lehetett például az első nagy hazai futam, így még akadtak kisebb zökkenők. Ám összességében még fokozta is a munkakedvünket, hogy ilyen hosszú idő után dolgozhatunk újra együtt. A PSN Zrt. maradt a hivatalos rendező, míg Lakatos Róbert és jómagam újonnan csatlakoztunk a sportszakmai csapathoz. A cél a megújulás, érezhető irányváltás, friss szemléletmód kialakítása volt, a korábbi eredmények, jó hagyományok megtartásával. A több száz ember, szervező és sportbíró lelkes munkája meg is hozta az eredményt: a futam egyértelmű sportszakmai és közönségsikert aratott. Megtarthattuk Eb-pozíciónkat, az MNASZ pedig Az év ralifutamának választotta a Mecseket.

 

Ezek az örömteli hírek ugyanakkor azt is jelentik, hogy az idei kezdetekkor már magasan állt a mérce, és a cél nyilván most sem csak a szintentartás lesz. Hogyan tovább tehát? 

Valóban szeretnénk ismét kicsit előre lépni, Máté Jánossal, a PSN Zrt. vezérigazgatójával, a szervező bizottság vezetőjével 3-5 éves, fokozatosan fejlődő projektben, a színvonal folyamatos emelésében gondolkodunk. Ezt persze könnyebb tervezni, mint aztán a hétköznapokban valóra váltani, főként, hogy az autóverseny rendezése nemcsak ötleteket és munkát, hanem sok pénzt is igényel, így az egyik fő feladat most is a biztos anyagi háttér megteremtése.

 

Milyen változásokra, netán különlegességekre számíthatnak a versenyzők, illetve az őket a „világ végére” is kitartóan elkísérő szurkolók 2022-ben a Mecsek Rallye-n?

Itt van mindjárt a program! Mivel a fő célunk, hogy a versenyzők és a nézők is elégedetten távozzanak majd a versenyről, már itt változtatunk a korábbiakhoz, sőt, egy kicsit a többi ORB-futamhoz képest is. A hazai értékelésben 100 kilométer az előírt versenytáv, ám mi a magyar mezőny számára is az Eb-indulókra kirótt közel 140 kilométert írtuk elő, vagyis az idehaza szokásos távnál jóval többet. (Idő közben elkészült és kikerült a honlapra is az EHRC versenykiírása, valamint a Rally Guide_1 dokumentum, így a részletes program már ott is megtekinthető – A Szerk.). Az emelt versenytávnak köszönhetően a verseny a hazai értékelésben 1,2-es szorzót kapott. A változatosságot két összetevővel szeretnénk biztosítani: az egyik, hogy az idei programban 2 olyan pálya is helyet kapott, ami ebben a formában korábban még nem szerepelt versenyek kínálatában, a másik pedig, hogy minden helyszínen 2x haladnak végig a versenyzők. Mivel a legrövidebb szakasz 10,80km, a leghosszabb pedig 18,50km, az öt féle pályán összesen 10 gyorsaságit teljesítve érik el az indulók, a közel 140km össztávot.

 

A Rali2 az eredeti tervektől eltérően végül mégsem teszi tiszteletét a Mecseken, ám a kisebb kategóriák számára így is tartogatunk egy örömteli meglepetést. Mi is lesz ez pontosan?

Igen, az MNASZ RSB által engedélyezett Just4Fun betétfutamról van szó. Erre, talán mondhatom, igazi unikumként azokat a főként fiatalabb pilótákat várjuk, hangsúlyozom, korlátozott számban, akik az ORB felé még csak kacsingatnak, de valamilyen érvényes (R2, R3) magyar licenszük már van, illetve az autójuk is rendelkezik az előírt gépkönyvvel. A megmérettetés számukra is 2 napos lesz, s ugyan 10 helyett 8 gyorsaságival, de így is magyar Rali1 OB szintű versenytávot, 107 kilométer gyorsaságit teljesítenek, a szabályoktól eltérően kedvező áron. Vagyis igazi versenyhangulattal, mégis elérhető költségvetéssel.

 

A versenyzők, csapatok, kicsik és nagyok tehát kipipálva; lássuk, mit tartogatunk a nézőknek.

Szenzációkról itt nem tudok beszámolni, de a magas(abb) szintű kiszolgálást célozzuk az idei esztendőben is. Belépőjegyet például, sok más versenytől eltérően, ezúttal sem szedünk. Tervezünk viszont jól belátható és megközelíthető helyeken „Fun Zone”-okat létesíteni, olyan nézői pontokat, amelyek a verseny megtekintésén túl további hozzáadott értéket nyújtanak a nézőknek. Az 55. Mecsek Rallye szurkolói zónáit a következő tartalommal töltjük meg: szervezett és ingyenes parkoltatás, szintén szervezett – helyenként már szelektív – hulladékgyűjtés, mobil toilettek, büfék és 1-1 hangulatfelelős, aki a futamok közötti szünetekben (is) a jó hangulatért, valamint a versennyel kapcsolatos információk közléséért lesz felelős hangosítással, élő eredmények közlésével, jó kedvvel, bőséggel, zenével. Az áltaunk elképzelt és megvalósítani tervezett formájában ezek a „Fun Zone”-ok úttörők lesznek kis hazánkban, és ha jól vizsgáznak, a jövőben foglalkozunk a további fejlesztésükkel. Azt viszont ezúton is kérem mindenkitől, hogy a saját biztonsága és a verseny zavartalansága és sikere érdekében a nézőkre vonatkozó előírásokat, rendezői utasításokat a gyorsasági szakaszokon legyen kedves betartani; a balesetmentes verseny ugyanis mindennél fontosabb!

 

Bennfentesként úgy tudom még nem mondtál el minden „extrát” az idei évről.

Valóban, készülünk még több, elsősorban a nézőknek, a sportszeretőknek kedvező programmal, amelyekről később fogok, fogunk tájékoztatást adni. Feltett szándékunk, hogy a tavalyi évben a Mecsek Rallye-val elért szurkolói elégedettséget és hitet, a versenyre járás indokoltságát, annak értékét az idei évben is elérjük, megismételjük. Nehéz az internettel és a felgyorsult információáramlással lépést tartanunk, de hiszek abban, hogy a megfelelő kiszolgálással megidézhető – ha csak részben is – a sokat emlegetett korábbi nézői érdeklődés és lelkesedés. Ehhez szeretnénk hozzájárulni további, csak a helyszínen átélhető, egyedüli és különleges élményekkel. És aki már egyszer megismeri, megízleli az als-től, vagy egy harcos szívómotortól zengő erdő hangulatát, a sötétben világító féktárcsa, vagy a lámpasor remegő fényével végigpásztázott tömeg látványát, a fék, a gumi vagy a versenybenzin illatát, az remélhetőleg jó ideig tagja marad ennek a nagy családnak, és a jövőben is eljön, szurkol és segít életben tartani azt a különleges dolgot, amit egyszóval egyszerűen csak ralinak hívunk. A további részletekről, picit később fogunk hírt adni.

 

Egyre több dokumentum lát napvilágot a részletekkel, mit és hol találhatnak meg az érdeklődők?

Minden esetben a leghitelesebb forrás a weboldalunk, a mecsekrallye.com. Lassan egy hónapja elérhető már az EHRC, azaz, a Historic Rally EB versenykiírása, és szintén elérhető a magyar bajnokságra, a Mitropa Kupára és a CEZ Historic bajnokságra vonatkozó úgy nevezett Rally Guide_1 dokumentum, ami szintén több hivatalos és kiegészítő információt tartalmaz a versenyről és a verseny helyszínéről általában. És végre bejelenthetjük a magyar bajnokságok, Mitropa Kupa és CEZ versenyek hivatalos, jóváhagyott versenykiírását is, amit a mai napon hagyott jóvá az ASN. A versenyzők számára a legfontosabb dátum mostantól: 2022. június 7., ez ugyanis a nevezési zárlat napja, eddig várjuk a csapatok, versenyzők nevezéseit.

 

Beszélgetésünk zárásaként informáljuk kicsit az érdeklődőket magáról az információszerzésről. Hol, milyen felületeken találják majd meg a legfontosabb tudnivalókat a helyszínekről, időpontokról, a közlekedők az útlezárásokról, végül a futam közbeni hírekről, eredményekről.

A verseny hivatalos honlapja a www.mecsekrallye.com (tehát nem .hu a vége!). A közösségi oldalak közül az elsődleges a Facebook lesz, ám itt külön is szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a portálon többféle régebbi és troll oldal is elérhető. A rendezői, tehát egyetlen hivatalos oldal a https://www.facebook.com/MecsekRallyeEvent/ – az összes többi, hiába szerepel a nevében a Mecsek Rallye, hiába használja esetleg a logót is, nem hivatalos, és mivel nincs rá befolyásunk, így nem is vállalhatunk felelősséget az ott közöltekért. Aki tehát friss és hiteles hírekre kíváncsi, csatlakozzon, legyen a követőnk itt: Mecsek Rallye Event!