Megfigyelték, jónak értékelték – FIA-vezetői villámértékelése a tavalyi futamról (2.)

március 8, 2022

Amint azt már korábban hírül adtuk, az FIA Motorsport Világtanács (World Motor Sport Council) még tavaly év végi döntésével az 55. Mecsek Rallye historic futama is ott lehet – egyedüli idei hazai ralis Eb-rendezvényként – június 23–25-én a Historic Rallye Európa-bajnokság 2022-es sorozatának kilenc fordulója között. Ebben egészen biztosan sokat jelentett két vezető tisztségviselő FIA-megfigyelő szava, akik mindketten megtekintették – sőt, inkább árgus szemekkel megfigyelték – tavalyi versenyünket. Most mindkettejüket rövid visszapillantó értékelésre kértük, amely egyben előretekintés is az immár előttünk álló új kihívásokra.

Páros interjúnk második részében Arnaud Crépin, az FIA EHRC bajnokság menedzsere meglátásait gyűjtöttük csokorba.

 

– Monsieur Crépin, Ön korábban a rali-világbajnokság lebonyolításában volt mélyen érintett. Mi hozta át erre az új területre, a Historic Európa-bajnokságra?

– Természetesen az új kihívások! A Historic Eb lebonyolításának átalakítása újdonságot jelentett számomra; persze, nem titok, mindehhez a klasszikus autók iránti szenvedélyem is nagyban hozzájárult. A WRC- és ERC-szintű szervezés tízéves tapasztalatát felhasználva a szövetség alapvető célja, hogy minden érintett fél számára javítsák a bajnokságot. A historic-futamok és autók az emberek szenvedélyeire építenek, emiatt különleges helyet foglalnak el a motorsportban. És mint ilyenek, sok törődést és energiát igényelnek és érdemelnek, miközben alkalmazkodniuk kell a mai társadalomhoz is.

 

– A Mecsek Rallye szervezőbizottsága 2021-ben jelentősen átalakult, és rengeteg változást hozott a rendezvény színvonalának javítása érdekében. Az FIA tisztségviselői és delegáltjai ebből mit érzékeltek és hogyan értékelik mindezeket?

– Az új csapat proaktívabb energiát hozott magával, jobb kommunikációval és hathatósabb együttműködéssel az FIA-val, ami ezekben a kihívásokkal teli időkben alapvető fontosságú. Nagyon sok fiatal vesz részt a csapat munkájában, ezt mi is nagyra értékeljük. Ez természetesen új lendületet és modernebb munkastratégiát is eredményez, ami szintén segít csökkenteni a lehetséges akadályokat. Ennek nyomán bizalmat építenek a szervezőbizottság iránt, ezek a dolgok pedig jó irányba terelik az egész rendezvényt. Arra buzdítom őket, hogy bátran folytassák csak így tovább!

 

– Mit üzenne az előttünk álló, tehát az 55. Mecsek Rallye rajongóinak?

– Meg kell értenünk és értékelnünk kell, hogy egy versenyen mindenki egyaránt fontos; a nézők, szponzorok, versenyzők, szervezők. Ahhoz, hogy mindannyian élvezhessük kedvenc sportunkat, felelősségteljesen kell gondolkodnunk és cselekednünk, amiben mindenkinek megvan a maga feladata. Ha tiszteletben tartjuk a modern társadalomhoz való alkalmazkodás legfontosabb szabályait, akkor fényes jövőt teremtünk sportágunk számára. Sok emberre van szükségünk a gyorsasági szakaszokon, továbbá jó hangulatra, hogy megőrizzük és továbbvigyük a Historic Rallye iránt élő szenvedélyt.

 

ARNAUD CRÉPIN

Head of Historic Sporting Regulations & Championship Manager