„Jó rendezvény volt, gratulálunk a megújult rendezőcsapatnak” – FIA-vezetői villámértékelése a tavalyi futamról (1.)

március 6, 2022

Amint az már korábban hírül adtuk, az FIA Motorsport Világtanács (World Motor Sport Council) még tavaly év végi döntésével az 55. Mecsek Rallye historic futama is ott lehet – egyedüli idei hazai ralis Eb-rendezvényként – június 23–25-én a Historic Rallye Európa-bajnokság 2022-es sorozatának kilenc fordulója között. Ebben egészen biztosan sokat jelentett két FIA-megfigyelő tisztségviselő szava, akik mindketten megtekintették – sőt, inkább árgus szemekkel megfigyelték – a tavalyi versenyünket. Most mindkettejüket rövid visszapillantó értékelésre kértük, amely egyben előretekintés is az immár előttünk álló új kihívásokra.

Elsőként John Naylor, az FIA Historic Motorsport Bizottság elnöke üzenetét adjuk közre.

 

– Mr . Naylor, Ön tavaly bizottsági elnökként látogatott Pécsre a rendezvényre. E tisztségében mi a legfontosabb feladata egy-egy helyszínen?

– E pozícióban nekem is új volt a feladat, hiszen 2021-ben neveztek ki a Motorsport Bizottság élére. A legfontosabb célom tehát mindenekelőtt az ismerkedés, a tapasztalatszerzés volt, amihez természetesen a helyszínen, az események sodrásában kell lennem nekem is. Így természetes, hogy minél több eseményt szerettem volna meglátogatni, és személyesen megtapasztalni az ottani körülményeket. És közben persze mindenütt a személyes támogatásomat is felajánlom a szervezőknek.

 

– Mi volt nálunk a benyomása, milyennek ítéli az eseményt a saját szemszögéből?

– Nekem tetszett, az én meglátásom szerint jól sikerült a rendezvény. De talán ennél is fontosabb, hogy a főszereplők, a versenyzők visszajelzései is pozitívak voltak, ők is jól érezték magukat. Ez nem is csoda, hiszen a Mecsek Rallye jó néhány igazi kihívást jelentő szakasszal büszkélkedhet. Ezen túlmenően kimondottan látványos környezetben zajlanak a ceremóniák is, a rajt- és céldobogón például patinás történelmi miliőben, a belváros szívében gördülhet át a mezőny. A szervezők tehát valóban közel hozzák a ralit a pécsiekhez. Mindezekkel együtt összességében úgy értékelem, hogy jó rendezvény volt, gratulálunk a megújult rendezőcsapatnak.