ORB nyilatkozatok a rajtdobogóról

június 25, 2021

A Historic mezőny után az eső lassan elvonult és a rajtceremónia folytatódott. ORB kategóriában vonultak a pódiumra a versenyzők, akiket Haraszti Ádám, sportkommentátor, illetve a Széchenyi téren összegyűlt közönség fogadott.

Az egyes rajtszámmal Mads Østberg pilóta és Eriksen Torstein navigátor hajtottak a dobogóra egy Citroen C3-mal. Haraszti Ádám arról kérdezte a versenyzőket, hogy hogy érzik magukat, illetve mit várnak a Mecsek Rallytól. A magyar versenyeken van már bőven tapasztalatuk, de a pilóta azt mondta, hogy ez a város nagyon tetszik neki, a pályákat nagyon élvezte.

Ezután Hadik András és navigátora, Kertész Krisztián álltak a rajtkapu alá egy Ford Fiestával. A pilóta elmondta, hogy az időjárást illetően nedves pályára kell számítaniuk, ezért nagyon figyelni fognak a gumi választásra.

A lengyel versenyzők vették át Hadik és Kertész helyét egy Skoda Fabivával. Grzyb Grzegorz és Kozdron Kamil elmondták, hogy ez már a második alkalmuk itt a Mecsek Rallyn, viszont úgy gondolják, hogy a pályák nagyon nehezek. Az sincs segítségükre, hogy a magyar versenyzők nagyon gyorsak, így egy kemény mezőnyre számítanak.

Turán Frigyes foglalta el a dobogót Bagaméri Lászlóval. A versenyzők nagyon örülnek, hogy itt lehetnek a Rallyn, ez az arcukon is meglátszott, hiszen míg Ádámmal beszélgettek végig mosolyogtak mind a ketten.

Egy újabb Skoda Fabia hajtott fel a pódiumra, ezúttal Csomós Miklós pilóta vezetésével. „Nagyon várjuk már a hétvégét, szép emlékek fűznek ide, hiszen a kisebb kategóriákban itt szereztük meg a győzelmeket.” A versenyzők jó időre számítottak, de Csomós nevetve hozzátette: „természetesen nem ez lett”. Úgy gondolja a pilóta, hogy a mai gyors éjszaka nem lesz egyszerű, hiszen nem igazán szeret este vezetni, illetve egy pluszként még az eső is megeredt.

Következőként Klausz Kristóf állt fel a kommentátor mellé szintén egy Skoda Fabiával. A versenyzők csúszott pályára számítanak ezen az estén, de reménykednek benne, hogy a pálya felszárad. A pilóta szerint minden versenyző most a gumik cseréjén gondolkodik, ami nagyon is befolyásoló tényező lesz az eredmények alakulásában.

Ismét egy Skoda Fabia volt látható a dobogón. Velenczei Ádám pilóta elmondta, hogy nekik nincsen problémájuk az esővel, illetve a sötétség sem okoz nekik nehézséget. „Jól kell menni itt is, mint mindenhol” – foglalta össze röviden a Velenczei. Véleménye szerint az esős időjárás miatt a mai nap lesznek a legnagyobb különbségek az eredményekben.

Ezután Bodolai László és Deák Attila hajtanak fel a pódiumra egy Ford Fiestával. Haraszti őket is inkább az időjárásról kérdezi, hiszen ez minden tekintetben mérvadó egy ilyen versenynél. Bodolai elmondta, hogy alkalmazkodniuk kell ehhez a helyzethez, illetve mindenképpen élvezni akarják a versenyt. A kilences számú versenyzők azt is elmondták, hogy nem ehhez az időjáráshoz készültek, így ez mindenképpen egy kihívás. „Próbálunk inkább a biztonságra törekedni ezen az első gyorson.”

„Csak átmenetileg szakítottuk meg a Fabiák sorát” – mondja Haraszti, miközben beáll mellé Osváth Péter és Papp Tamás a Skodával. Az esőknek ők sem örültek, hiszen az időjárás sok mindent képes befolyásolni. „Meg ugye ezt már tapasztaltuk is, hogy pont akkor kezdett leszakadni az eső mikor a rajthoz álltunk.” – emlékszik vissza Osváth egy Miskolci Rallyra.

Ollé „Sasa” hajt fel a pódiumra a sárga Skodával, ahol Haraszti már várja a versenyzőket. A kommentátor megkérdezte, hogy mit várnak ettől a gyorstól, mire Sasa azt válaszolta: „az esőt azt szeretem a sötétet azt nem”. A pilóta kiemelte, hogy sötétben rosszabbul lát, ezért lehet, hogy ilyenkor kevésbé jó időt megy, viszont a navigátora, Ollé Rebeka nagyon is jó, így nem lesz probléma. A pilóta elmondta, hogy valószínűleg a legnagyobb különbség az induláskor lesz, hiszen a fiatal versenyzők bátrabban mennek, neki viszont ez az aszfalt már nem való. Ennek ellenére mindenképp szeretnének a top 10-ben lenni.

Ismét egy Ford Fiesta veszi át a Skoda helyét a dobogón. Kovács Antal pilóta mondta el, hogy szerinte a pécsváradi pálya nagyon jó, és hozzátette, hogy őt nem zavarja, ha az időjárás miatt csúszósabb lesz az út.

Ezután újból egy Skoda Fabia foglalja el a helyet a dobogón Tóth Tibor vezetésével. A pilóta elmondja, hogy az időjárásnak nem örül, hiszen a sötét, az eső, illetve a meleg is közrejátszik a versenyben. Hozzátette, hogy ezek miatt nagyon oda kell majd figyelniük a pályán.

Bútor Róbert és Tagai Róbert veszik át Citroen autójukkal a pódiumot. A 16-os rajtszámú Citroen C3 WRC láttán a közönség azonnal tapsolni kezdett. A pilóta elmondja, hogy ők a száraz időjárásra készültek, ezért a szombati nap valamivel jobb lesz, de a Rallyban ez is benne van, hogy hirtelen változásokhoz kell alkalmazkodni.

Sok sikert kívánunk mindenkinek a versenyhez!