Lajtai Zsolt idén sem hagyja ki a Mecsek Rallye-t

június 24, 2021

Lajtai Zsolt és Matulik Máté egy piros Mitsubishi Lancerrel indul a Mecsek Rallye-n. A pécsi pilóta hazai pályán bármikor bármilyen autóval képes meglepetést okozni, érdemes lesz rá figyelni!

Hová lett az Escort?

Megvan, és fantasztikus az a kocsi, de most lehetőségünk volt egy olyan autóhoz hozzájutni, amit Sziklai Tibornak és csapatának köszönhetünk. Ez egy Evo VII-es Mitsubishi, egy A-s autó, szekós váltóval. Azt kell mondanom neked, hogy egy űrhajó és egy vadászgép keveréke, tehát az az autó fantasztikus. Nyilvánvalóan most barátkozunk, barátkozom vele. Annyira patent a kocsi, egyenesben sem egyszerű vele menni -és ezt most komolyan mondom -annyira feszes a futóműve. Ez az az autó, amivel meg kell próbálnunk összebarátkozni, amennyire csak lehet. Ma egy teszttel készülünk, és bízom benne, hogy estére már egy picivel közelebb kerülünk egymáshoz. Igazából az autó önmagában is egy kihívás, de az időjárásra is azt kell mondanom, hogy fantasztikusan kemény. Ha az embernek kint melege van, akkor ezt minimum duplázza meg ahhoz, hogy érezze, hogy az autóban mi van. Ez igazán embert próbáló, de ugyanúgy megpróbálunk felkészülni maximálisan erre a versenyre, mint ahogy eddig is. Szeretnék élményeket szerezni. Az időt sosem lehet visszaforgatni, és nem nézünk hátrafelé. Ilyen autóban kellene ülnöm már régóta, de ez nem baj, most sikerült, és próbálunk nagyon kellemes élményeket szerezni egymásnak.

Az 54. Mecsek Rallye jön. Neked ez hányadik lesz?

Köszönöm a kérdést, múltkor gondolkoztunk rajta. Nagyjából a 18. Mecsek Rallye-n ültem először autóba, valahogy így. Ez egy nagyon kemény verseny lesz. Az időjárási tényezők nagyon sok mindent befolyásolnak. Meg kell mondanom őszintén, hogy a péntek éjszakát nem értem. Gondolj bele, hogy péntek reggel mindenki felkel, csinálja a maga protokollját, és amikor igazából mindenki a pihenőidejét kezdené el tölteni, akkor este fél 10-kor beülsz az autóba, és egy nem akármilyen gyorsaságin helyt kell állni. Ez az egész mezőnyre vonatkozik, és ez egy gyorsasági. Én azt gondolom, hogy ez így nem a legszerencsésebb, de mindegy, ez van, tudod, mindennek örülni kell, és hát mindezek mellett a szombati napon reggel 9-kor gyorsasági. Nagyon kemény. Ez maximális odaadást, felkészülést, alázatot követel meg. Nagyon bele kell állni, mint ahogy mindenbe, de ezt most még egy kicsit meg van borsozva.

Sokadik Mecsek Rallye neked, magad sem tudtad pontosan megszámolni, hogy hányadik, de valaki ebben az évben hiányozni fog. Hogy emlékezel Jelen Istvánra?

A Pistit a Pécsre való megérkezése óta ismertem. Mikor ő először beállított a Volánba, hogy ő hogy is került oda… Szép emlék! Berki Tamás menedzselte már az első perctől kezdve, és hát persze a Mecsek Rallye elmaradhatatlan és emblematikus alakja volt. Korán ment el, végtelenül sajnálom, nyilván az ember a szívében őrzi. Volt, amikor a Pistivel szorosabb is volt a kapcsolatunk, de mindig pozitív volt a kettőnk közötti viszony. Meglepett a hír, amikor meghallottam, és nyilván a pandémia miatt nem lehetett úgy megemlékezni az Istvánról, ahogy kellett volna, és ahogy mindenki, a Volán baráti társaságtól elkezdve a pécsieken át az egész autós társadalomig szerette volna. De minden a helyére fog kerülni, szeretettel emlékezünk Istvánra.

A Forddal nagy meglepetéseket okoztál mindig a Mecseken, most ezzel a Mitsubishivel is várható lesz néhány kiemelkedő idő Lajtai Zsolttól?

Nézd, igazából igen, a Forddal is, pláne, ha esett az eső, akkor el tudtuk tüntetni kicsit azokat a különbségeket, mint ami a Mitsubishik és az én autóm között volt. Aztán ’19-ben ugye a Mecsek Rallye-n sikerült egy Mitsubishi Evo 9-be beülni a Szvatek Zsolti csapatánál, és ott azok, akik esetleg elfelejtettek, szembesülhettek azzal, hogy hát itt vagyok még. Függetlenül attól, hogy volt egy kis technikai hibánk, beértünk a második helyre, és minden pillanatnak nagyon örültem. Azt kell mondanom, hogy most ez egy ritmussal még komolyabb. Tényleg minden azon múlik, hogy most a teszten a felkészülésünk hogy fog összeállni, és nagyon bízom benne, hogy elkezdünk közelebb kerülni egymáshoz. Az az érdekessége a dolognak, hogy a naptár megy előrefelé, és én még mindig valahol úgy érzem, hogy ha benne ülök az autóban, megfogom a kormányt, és elindulok, akkor valamit meg tudtam őrizni abból, ami régen volt. Nem tudom, ez hogy van. Bútor Robi kérdezte tőlem egy jó pár hónappal ezelőtt, hogy mi is van az idővel, és annyit tudtam csak mondani, hogy ha beülök az autóba, akkor megszűnt az idő. Akkor csak az van, amivel nekem akkor és ott foglalkoznom kell. Az alázat, a maximalizmus és a jó érzések. Igazából én a jó élményeket várom. Az enyém, a miénk az élmény. Ha valahogy sikerül úgy összehaverkodni az autóval, nagy megbecsüléssel, akkor bízom benne, hogy lesznek jó idők. Mondom ez a gép egy rakéta. Hát benne van most az időjárás, néztük az előrejelzéseket, hogy ha ebbe most beleesnek különböző zivataros történetek, akkor az felborítja teljesen a pályát. Milyen gumit teszel fel, sikerül-e, leesett-e az eső vagy nem, rajtba kapott el vagy nem kapott el, hát ez így egy nagyon soktényezős kis futam lesz. De bízunk benne, hogy minden rendben lesz.