Herczig Norbert is itt lesz a Mecseken

június 24, 2021

A fenntarthatóság jegyében többek közt egy elektromos autókból álló  flotta is bemutatkozik a Mecsek Rallye-n. A zöld rendszámos Skodák a rajtdobogón és néhány gyorsasági szakasz előtt láthatók majd, az egyik autót Herczig Norbert vezeti majd.

A 21. században nem kerülhető meg a fenntarthatóság és a környezetvédelem. Ennek jegyében próbálunk újítani az 54. Mecsek Rallye-n. E-autó flottát szerveztünk, amely az Árpádtetői gyorsasági szakaszon két alkalommal végigmegy a mezőny előtt. Igyekszünk ezzel azt demonstrálni, hogy fontos számunkra a fenntarthatóság, és arra is számítunk, hogy néhány év múlva már az elektromos rallyautóik is megjelenhetnek a Mecseken” – foglalta össze a program lényegét Bernáth Miklós, a PSN Zrt. vezérigazgató-helyettese.

A szervezés a vártnál is könnyebben ment, a Porsche Hungaria biztosítja azt a zöldrendszámos Skoda flottát, amely látható lesz a versenyen.

„Először meglepődtek, hogy ilyen ötlettel érkeztünk, de azonnal igent mondtak a felkérésre. Többeket megszólítottunk már, terveink szerint évről évre hangsúlyosabb lesz ez a gondolat a Mecsek Rallye-n” – tette hozzá Bernáth Miklós. „Pécs is Zöld Város, és itt a Mecsek, ami páratlan természeti csoda, amit igyekszünk megőrizni. Ebbe a koncepcióba beleillik az, hogy a bőgő motorú raliautók között csendesebb járművek is megjelennek a pályákon

Herczig Norbert vezeti majd ez egyik elektromos Skodát. A négyszeres magyar bajnok, hétvégén az ERC nyitófutamán a Lengyel Rallyn ötödik helyen ért célba egy Skoda Fabiával, és a Mecsek Rallye-t is három alakalommal nyerte meg a márkával. Most új élménnyel gazdagodik, elektromos autóval még nem ment végig a gyorsaságikon.

Biztosan különleges élmény lesz. Persze nem versenytempóban autózunk, most az a cél, hogy megmutassuk a jövőt, és azt hogy ezeknek az autóknak már nem csak a város az elsődleges terepe, hosszabb távokra is el lehet indulni velük.” – mondta Herczig Norbert.

A rali és a motorhang szorosan összefonódik, sok szurkolónak, talán jogosan is, égnek áll a haja attól a gondolattól, hogy éles hangon visító versenyautók menjenek a pályákon.

„Ez érthető, nekem is furcsa lenne, ha sisakmikrofon nélkül hallanám Ramónt a Skoda Fabia R5 evoban, de talán korai emiatt aggódni. Most arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy figyeljünk oda a környezetre. Ennek számtalan módja van, az egyik akár az is lehet, hogy elektromos járművel utazunk a versenyre. De ha csak a gondolatot eljuttatjuk minél több szurkolóhoz, és ők még jobban odafigyelnek a természetre, ahol a gyorsasági szakaszokat kijelölik, már sokat tettünk a raliért” – fogalmazott Herczig Norbert. „ A versenyautók technikája terén a jövő mindenképp az elektromosság. A WRC 2022-től hibrid autókkal versenyez, ezeket a Rally1-es autókat már tesztelik a csapatok, gyűlnek a tapasztalatok. Az első lépést már megtettük. De említhetem a Dakart is, ahol az Audi világsztárokat szerződtetett a hibrid versenyautóiba.”

fotó: SKODA Rally Team Hungária