Aki már nem lehet ott az 54. Mecsek Rallye-n: Jelen István

június 22, 2021

„Hálával tartozom Istvánnak…” – sokan kezdik így a beszélgetést, ha a Mecsek Rallye atyjáról, Jelen Istvánról kérdezik, aki szinte az élete felét a Mecsek Rallye-nak szentelte. Harmincéves ralival kapcsolatos munkája során végigjárta a ranglétrát: a Pécsi Volánnál először szerelőként ismerkedett meg a versenyautók világával, megtanulta az időmérés csínját-bínját, majd feleségével, Katival együtt készítették a járművek matricáit és logóit, végül pedig a rendezési jogot is megvásárolták.

Jelen István 1990-ben rendezett először Mecsek Rallye-t, amelyet Ranga László és Dudás Mihály nyert abszolútban. A kétnapos versenyen rajthoz állóknak pénteken a Szentkút – Árpádtető, szombaton a Kővágószőlős – Hetvehely, Abaliget – Szentkút és Kemping – Árpádtető gyorsaságikat kellett teljesíteniük. István korábban úgy fogalmazott, soha nem volt pihenőideje, ahogy vége volt az egyik versenynek, nekilátott a következő szervezésének. Mindent gondosan megtervezett és lejegyzetelt, először az íróasztalnál találta ki az útvonalakat, majd be is járta azokat. Kívülről ismerte a baranyai utakat, földutakat, rendszerint beült az autójába, és saját maga kereste meg, kutatta fel a versenyzésre legalkalmasabb, legizgalmasabb szakaszokat. Ő jelölte ki, hol legyenek a lassítók, hova kerüljenek a gumik, továbbá ő állította össze az egész napos programokat.

Soha nem dolgozott rutinból. Mint mondta, mindig minden változott az évek során és az autósportban semmit nem szabad a véletlenre bízni. Sportszerető, társaságkedvelő emberként mindent megtett annak érdekében, hogy a Mecsek Rallye résztvevői és nézői a legnagyobb biztonságban élvezhessék a különböző programokkal tarkított látványos versenyt. Munkáját maximális pontossággal végezte, nem tűrte a hibákat.

Maximalizmusának és az évek során kialakított nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően tudta 2010 őszén a Mecsekre csábítani a Historic Európa-bajnokság mezőnyét, majd közel három, megfeszített munkával töltött év eredményeként 2011-ben IRC-futamot rendezett Baranyában. Az álmai érdekében nem ismert határt: a világbajnokság előszobájának tekintett IRC rendezési lehetősége érdekében rengeteget utazott külföldi versenyekre, hogy minden apróság a helyére kerüljön és a Mecsek Rallye méltó rendezője legyen a rangos megmérettetésnek.

A nem mellesleg számos kulturális és szórakoztató kísérőprogrammal tarkított Mecsek Rallye-t sportszakmai szemszögből is összességében sikeresnek minősítették a helyszínen a nemzetközi szövetség (FIA), illetve az IRC-jogtulajdonos Eurosport képviselői is. Ráadásul akkora turistasereg egyetlen hosszú hétvégén nemhogy sport-, de semmilyen rendezvényen nem fordult meg még soha szűkebb pátriánkban, így óriási felelősség volt úgy fogadni és megvendégelni a versenyzőket és a szurkolókat, hogy a környék jó hírét vigyék szerte a világba.

Névjegy

Jelen István 1950. július 22-én született Kolozsvárott. Renitens, csibész gyermekként szülővárosában szinte minden iskolából kitiltották, de a sport szeretete már fiatal korában is magával ragadta: atletizált, kosárlabdázott, vízilabdázott, vívott, 15 évesen pedig Kolozs megye síbajnoka lett. A Gyilkos-tónál teljesített katonai szolgálatot, ott ismerkedett meg egy komlói leányosztály tanárnőjével, Katalinnal, akivel Kolozsváron házasodtak össze, majd 1974-ben Magyarországra költöztek. A Pécsi Zipernovszky Károly Ipari Szakközépiskolában gépésztechnikusi és elektroműszerész végzettséget szerzett. Első magyarországi munkahelye a Pécsi Volán volt, itt ismerkedett meg a korábbi Mecsek Rallyek szervezőivel és kezdte meg közel 30 éves szervezőmunkáját. A Mecsek Rallye atyja, Jelen István 2020. november 30-án hunyt el.