Bútor Robi a Mecsek Rallye-n mutatja meg a C3 WRC-t

június 11, 2021

Az 54. Mecsek Rallye egyik fénypontja lesz, amikor a világ egyetlen magánkézben levő Citroen C3 WRC-je első versenyét teljesíti Bútor Robival. A TBR autója 2019-es fejlesztés, tehát a legfrissebbek közül való. 2019-ben Sebastien Ogier versenyzett vele, Korzikán második, Portugáliában harmadik lett. A szezon végén a Wales Rallyn is a dobogóra álltak, ott is harmadikak lettek. Hét versenyből három dobogó, nem rossz arány. Tavaly a Saintéloc Junior Team üzemeltette az autót, Petter Solberg és Andreas Mikkelsen a Szardínia Rallyn tesztelte vele a Pirelli idei gumijait.

Bútor Robit még a ceredi teszt előtt kérdeztük az autóról és a Mecsek Rallyeról.

Az idei lesz az első Mecsek Rallye, amely Jelen István nélkül zajlik…

Számomrra hozzá kötődött a Mecsek Rallye, mióta versenyzek, furcsa megélni, hogy mostantól nélküle lesz a verseny, ez elgondolkodtat, hiszen én jövőre 30 éve versenyzek és szinte minden ralin itt voltam. Sok közös emlék kapcsolódik hozzá, nagyon jó versenyeket rendezett. Nekem mindig két kedvencem volt, a Salgó és a Mecsek, és az utóbbi időben a Veszprém Rali. A Mecsek Rallye mindig is kiemelkedő volt, remélem, hogy méltó módon folytatódik nélküle a szakmai munka, úgy gondolom, hogy a Markó Tibi – Lakatos Robi duó garancia erre. Pontosan azért itt debütálok a WRC-vel, mert azt a színvonalat, ami egy ilyen autó debütálásához kell, ők tudják garantálni.

Melyikek a kedvenc mecseki pályáid?

Azt mondhatom hogy szinte mindegyik mecseki pályát szeretem, talán a kedvencem a Camping-Árpádtető, ott rengeteget mentünk és mindig nagyon élveztem, de szeretem a Kisvaszart is. Az Árpádtető – Orfű gyors és változatos, hegyipálya jellegű az új aszfaltos rész Orfű felé, gyönyörű a környezet, nagyon jó minőségű az út. De szeretem Pécsváradot is, igazi rali jellegű pálya, oda fel kell magunkat szívni, fiatalabban jobban szerettem. Az idei pályák közül mindegyiket ismerem, szeretem, közel állnak hozzám, nem tartok egyiktől sem, nagyon várom a versenyt.

Mennyire áll hozzád közel a Mecsek és Pécs városa?

Mivel erdő és hegymániás vagyok, nagyon tetszik. A pécsi pályákon megvan az a feeling, amit szeretek, fák, magaslatok, erdő. Nagyon szeretek Pécsre menni, tetszik a város hangulata, a főtér nagyon szép része a városnak. Az utak stílusa is nagyon tetszik, és az is, hogy itt a rali főszereplő, éppúgy, mint Miskolcon vagy Gödöllőn, hiszen rengeteg jó autóversenyzőt nevelt ki. Az aktív pályafutásom alatt is nagyon vártam, hogy jöhessek, és a WRC-vel való indulásra nem véletlenül választottam ezt a versenyt.

Hogy sikerült hozzájutni ehhez a csodaautóhoz?

Óriási szerencsével és rengeteg munkával jutottam hozzá, hiszen az anyagi háttér megteremtése is rajtam múlt, saját céget építettem, illetve folytattam, amit édesapámmal elkezdtünk. A WRC egy álom volt számomra, így a pályafutásom vége felé. Soha nem akartam abbahagyni az cselekvő versenyzést, mindezt úgy, hogy  nézőbarát legyen és persze a magam szórakoztatására is. Volt a Skoda és a 306-os Maxi Peugeot, és szerettem volna egy WRC-t. Az meg sem fordult a fejemben, hogy egy ilyen utolsó specifikációjú WRC legyen, magyar ember számára ez elérhetetlen történet. A történet meseszerű: egy darab  ilyen autó elérhetővé vált a világon, Franciaországban. Ezt egy szurkoló jelezte, ekkor felhívtuk a tulajdonost, egy bérbeadó céget, ahol ismerték a nevemet, gondolom, a régi Citroenes múltam miatt. Azonnal reagáltak az árajánlat kérésre, olyan számot és olyan alkatrészcsomagot ajánlottak, ami megfelelő volt számunkra. A hab a tortán az volt, hogy a 306-os Maxi Peugeot-t is beszámolták a vételárba, ami jelentős részét képezte, így 3 óra alatt összeállt a történet, a Skodát pedig másnap el tudtam adni. Az egész történet az első hírtől számítva egy hét alatt lezajlott. Ennél egyszerűbben még semmit nem intéztem. Nem vagyok hívő ember, de azt gondolom, hogy föntről, édesapámtól is kaptam egy kis segítséget. Nem hiszem el, hogy ez így megtörténhet, hiszen eddig minden egyes fillérért megdolgoztam, semmit nem kaptam ingyen. Remélem, folytatódik ez a sikersztori.

Milyenek voltak az első kilométerek és mik a terveid a Mecsek Rallyen?

Az első kilométereket Franciaországban tettük meg, mielőtt kifizettük az autót, ez egy 30 kilométeres teszt volt egy nagyon komoly gokartpálya centrumban, nagyon nagy élmény volt, de hát azért az nem a fák között van és nem ralipálya. Inkább a csúszkálásról szólt és arról, hogy hogy lehet kezelni egy ilyen autót, hiszen ilyen WRC-ben még életemben nem ültem, azért ez egy csúcstechnológia. Igazából iszonyú gyorsan összebarátkoztam az autóval, azok között a körülmények között, de az igazi teszt pénteken lesz, egy 100-150 kilométeres gyakorlás Cereden. Béreltünk egy francia mérnököt, ő jön segíteni az autó beállításában, használatában, remélem, jó lesz. A Mecsekben mindenképp szeretnék célba érni, a nézőket maximálisan kiszolgálni, hiú ábrándokat nem kergetek, nincs győzelmi kényszerem, a legfontosabb, hogy egy ilyen autót megmutassak a magyar szurkolóknak, kiélvezzem minden pillanatát. Épp ezért nem feszítem túl, idő kell, hogy megtanuljam vezetni. De remélem, elsőre is olyan lesz, amit megjegyeznek az emberek. Nincs ellenfél, nem megyek be a célba, ha első lennék, nem megyek át a céldobogón, nem akarok belezavarni a versenybe.

fotó: MGR Images