MECSEK RALLYE. ÚJRATÖLTVE!

május 21, 2021

A felfrissült rendezőgárda nagy lendülettel vetette bele magát az újabb, immáron 54. Mecsek Rallye előkészítésébe. Az elmúlt évek tapasztalatait felhasználva került összeállításra az idei esemény programja, melynek egyértelmű célja a versenyzők és a nézők kiszolgálása. Az eredmény nagyon sűrű lett, mindenkinek lehetősége lesz válogatni és az is biztos, hogy június utolsó hétvégéjén a Mecsek Rallye újra szélesre tárja Pécs Városának kapuit. A részletekről, kiegészítő programokról és az újra nyitásról beszélgettünk Markó Tiborral.

Rendhagyóan kezdődött a munka…

A verseny közelmúltbéli kiemelt vesztesége a Mecsek Rallye-k történetének elmúlt évtizedeit meghatározó rendező, Jelen István elvesztése. A versennyel érintett stáb, közreműködők jelentős része számára a verseny mindig is Istvánnal, Istvántól létezett, így sokunknak lesz új ez a helyzet. Az idén 50 éves (!) csapattal, a Pannon Volános „fiúkkal”, szervezünk egy megemlékezést István barátai, sportbarátai és jó ismerősei körében a verseny előtti napokban.

Hogyan, miként változott a verseny?

Kényszerű szünet volt a tavalyi, amelynek a világjárvány volt az oka. Ugyanakkor lehetőség nyílt egy kicsit visszatekinteni és elemezni a közelmúlt tapasztalatait. A rendezőbizottság új tagokkal bővült, de a korábbi tagok elhivatottsága sem változott, Ők is tovább segítik a verseny sikerét. A város vezetése és a PSN Zrt vezetése számára sem volt kérdés a Mecsek Rallye mint egyedülálló érték és hagyomány  megőrzése, újra élesztése. Figyelembe véve a mindennapjainkat meghatározó körülményeket, lehetőségeket egy kompakt-, versenyzőket és nézőket is kiszolgálni képes versenyt terveztünk, amely a várt attrakciókat és értékeket úgy nyújtja minden érintettnek, hogy közben vigyázunk egymás egészségére. Fontos szempont volt az is, hogy a Pécs nyitva! kampánnyal összecsengve építsük fel a programot, illetve, hogy a sportszakmai részek mellett nagyobb hangsúlyt kapjanak a kiegészítő programok is.

Mint például?

Olyan lehetőségek megteremtése volt a cél, amivel közelebb hozhatjuk az emberekhez a sportot, a ralit, a rali érzését. A „hardcore” drukkereknek nem kérdés, hogy hőségben, fagyban, sárban, porban mennek kedvenceik után a gyorsasági szakaszokra szurkolni, őket idén is szeretettel várjuk természetesen az alapvető biztonsági és covid szabályok betartásával. Egy verseny rendezőinek nem lehet más célja, mint teltházas, jóhangulatú és balesetmentes ’bulit’ szervezzen, ezt szem előtt tartva az idei esztendőben sem lesz belépődíj, a Mecsek Rallye minden programja idén is ingyenesen látogatható. Ugyanakkor azokra a ’rejtőzködő drukkerekre’ is gondoltunk, akiknek nincs lehetőségük a gyorsokon szurkolni, elsősorban őket céloztuk meg néhány újításunkkal. Az esemény egyik központi helyszíne lesz a Széchenyi tér, ahol a rajt és cél ceremóniák és díjkiosztó mellett a verseny ideje alatt életre hívunk egy versenyautókiállítást, a „Rali keleti csillagai” címmel. Az esemény 2 napon keresztül várja az érdeklődőket olyan igazi és működő versenyautókkal, amelyeket még napjainkban is versenyzésre használnak gazdáik és amelyek negyven évvel ezelőtt meghatározó elemei voltak térségünk ralisportjának. Ez a kiállítás elsőként itt, a Mecsek Rallye-n valósulhat meg, köszönet érte az autókat kiállító barátainknak. Mindemellett, egy másik, éjszakai versenyautókiállítással is készülünk, ugyanis az egyes versenynapok végén, pénteken és szombaton este Pécs szívében, az új centrum parkolóban – az Árkád mellett – gyűjtjük össze a verseny indulóit azzal a kifejezett szándékkal, hogy Pécs apraja-nagyja és a város, a térség vendégei is szabadon megcsodálhassák azokat testközelből. Több kiegészítő programot tervezünk a várossal közösen megvalósítani a Széchenyi téren, amelyről egyenlőre csak annyit árulhatok el, hogy ezekhez színpadra is szükség van…

És mit tudhatunk a verseny programjáról?

Nagy divat a gasztro-forradalomban a megújítás, hát mi is felkapaszkodtunk erre a hullámra, és részben klasszikusokat gondoltunk újra. A pályabejárással kezdődik a program, csütörtök délután a teszttel folytatódik. Este egy fogadáson köszöntjük az EHRC, azaz, a Historic Európa Bajnokság és a Mitropa Rally Cup versenyzőit. Pénteken már teljes gőzzel működünk, délelőtt az átvételek befejezése a feladat, majd az Expo Centernél, a szervizparkban készülnek fel a versenyzők a színpadra lépésre. 17:00 órától a Historic autók mezőnye, majd 18:00 órától a hazai ralibajnokság képviselői mutatkoznak be a Széchenyi téren a rajt ceremónián. A valódi verseny egy „újra gondolt” szakasszal kezdődik, ez a 18km-es Pécsvárad – Zobákpuszta – Hosszúhetény gyorsasági, amelyet az EHRC+MRC+His OB két alkalommal (18:00h, 19:35), míg az Rally1 és a Rally1-ORC egy alkalommal (21:03) és már sötétben teljesít. A szakaszon 3 helyen alakítunk ki nézői pontot, hogy ezzel is kedvezzünk a közönségnek: Zobákpusztán, az elágazásban, valamint Hosszúhetényben 2 helyen. Mind a kettő könnyen és jól megközelíthető lesz, az erdészeti utak azonban nem látogathatóak. Másnap, szombaton, 3 helyszínen, 3-3 alkalommal láthatjuk kedvenceinket: az Árpádtető – Remeterét – Orfű 13,60km-es, szintén „újra gondolt” szakaszon 8:28 órakor, az Alsómocsolád – Mecsekpölöske elág 14,10km-es gyorsaságin 9:40 órakor, és a Zobákpuszta – Pécsvárad pályán 10:11 órakor kezdődik a verseny. Az első pálya esetében: Lapison, Remeteréten és Orfű tetőn lesznek jelölt nézői pontok, a második esetében Kisvaszarnál, az elágazásba lesz érdemes kilátogatni, míg a harmadik szakasz védettsége okán nem látogatható a nézők számára. Figyeltünk arra, hogy kellő mennyiségű alternatívát kínáljunk minden autósport barát számára, hogy újra együtt és jóhangulatban szurkolhassanak kedvenceiknek. Úgy gondolom, hogy ezzel a programmal ezt sikerül teljesítenünk. Szombaton este ismét a Széchenyi téren köszöntjük a célba érőket és díjazzuk a legjobbakat. Ne feledjük el, hogy a nemzetközi Historic mezőny mellett ismét itt lesz a hazai ralisport krémje, így látványban, élményben biztosan nem lesz hiány.

Említetted, hogy útjára indítjátok a „Zöld Mecsek Rallye” programot is. Ez mit takar pontosan?

Hétköznapi életünk minden területén egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezetvédelem, a fenntarthatóság. A közlekedésben és az autósport egyes ágaiban is egyre inkább tettenérhető az elmozdulás, ami számunkra is fontos kérdés. Péterffy Attila Polgármester úr kifejezett támogatásával szerveztünk egy utcai elektromos autókból álló flottát, amely bemutatót tart majd a versenyen. Szintén nóvumként, helyi versenyzők kezdeményezésével, hagyományteremtő lépésként szervezünk faültetést, amelyen a versenyre nevezett versenyzők egy csoportját fogjuk majd munkára, egy hosszú távú cél teljesítésének tervével. Ezekről a megmozdulásokról később adunk részletes tájékoztatást.

Ősbemutató is lesz az 54. Mecsek Rallye-n…

Nagyon örültünk, amikor Bútor Robi megkeresett minket, hogy a hazánkban még sosem látott új „játékszerével” inkább itt szeretne debütálni, ráadásul örömautózásra készül. Úgy hiszem ez a Bútor-Tagai-WRC kombó is egy színes foltja lesz az idei versenynek.

Ha nem is ősbemutató, de egy számomra nagyon fontos gesztus valósulhat meg az idei versenyen. Az esemény előtti napokban lesz 20 éve, hogy távozott a pécsi és a hazai autósport meghatározó alakja, Ranga László. Különleges ötlettel kerestem meg Ranga Lacit és Petit, valamint Büki Ernőt, aminek eredményeként, sok-sok év után lesz ismét Ranga – Büki – Subaru Imprezza trió a Mecsek Rallye-n. Fischer Dani gondolkodás nélkül csatlakozott a projekthez, neki köszönhetjük az autót, amit annak rendje és módja szerint fel is öltöztetünk.

Hol találhatunk információt a versenyről? Mire készül a rendezőség Covid-19 tekintetében?

A verseny hivatalos weboldala a www.mecsekrallye.com, ide elkezdtük feltölteni az információkat, amelyek két nyelven, magyarul és angolul lesznek elérhetőek. Egyértelműen ez a verseny infóinak hiteles forrása. Működik a facebook oldalunk is, amelyet mecsek rally néven találhatnak meg az érdeklődők, érdemes lesz bekövetni.

Kiemelt fontosságú feladat, ami rengeteg plusz terhet ró mindannyiunkra. Rendelkezünk az FIA által jóváhagyott Covid Protokollal, amely a szükséges intézkedéseket foglalja össze. Folyamatosan monitorozzuk a Covid helyzetet és az aktuális információkat a mecsekrallye.com oldalon osztjuk meg az érdeklődőkkel. Ma, egy bő hónappal a verseny előtt az aktuális szabályozás a védettségi kártyával rendelkező felnőtteknek és a gyerekeknek lehetővé teszi a sportesemények látogatását. Reméljük, hogy ez a helyzet csak tovább javul.

Kezd olyan érzésem lenni, hogy ez a Mecsek Rallye inkább egy Rallye Fesztivál lesz.

Ha ezt a versenyzők, nézők és a pécsiek is így érzik, és ekként élvezik, akkor jól dolgoztunk, mert akkor valóban újra nagyra tárjuk Pécs városának kapuit.