Kopecky nyert az Eger-Ózd Rallyn

május 17, 2021

A Jan Kopecky/Jan Hlousek páros nyerte az Ózd-Eger Rallyt, miután a verseny utolsó gyorsasági szakaszán megelőzte a Hadik András/Kertész Krisztián kettőst. A harmadik helyen Csomós Miklós és Nagy Attila ért célba.

Az időjárás tette kiszámíthatatlanná a bajnokság második versenyét. Az első napon Hadik, Kopecky, Turán, Ostberg csatázott az élen, de meglepetésre Csomós Miklósék is ott voltak a nagyok nyomában. Ostbergnek ekkor már motorproblémái voltak, a többiek a helyes gumiválasztással küzdöttek. A verseny szorosságát jól mutatja, hogy a vezető Hadik mögött csak 9 tizedmásodpercre volt Kopecky, és a négy gyorsaságit megnyerő Turánék hátránya is csak 3.3 másodperc volt. A nap utolsó gyorsaságija a mezőny nagy részének etap lett, Herczig Patrikék estek hatalmasat a szakadó esőben.

Vasárnap Turánék nagyon belekezdtek, talán túlságosan is, mert a kilencedik gyorsaságin lecsúsztak az útról, az autó felült és ez a versenyük végét jelentette. A verseny élmezőnye két párosra szakadt, a Hadik/Kertész duó próbálta megőrizni előnyét Kopeckyék előtt, a továbbra is motorhibára panaszkodó Ostberget pedig Csomós Mixiék üldözték. Csomósék végül a 13. gyorsaságin megszerezték a harmadik helyet.

Az élen a végéig folyt a csata, de Kopecky rutinja döntött. A WRC2 világbajnok a 3.8 másodperces hátrányból 2 másodperces előnyt varázsolt, és ezzel megnyerte a versenyt. A végén sportszerűen elismerte, hogy nem volt könnyű dolga, mert a magyar versenyzők nagyon magas szinten versenyeznek. Kopecky sikeréhez kellett a magyar tudás is, hiszen a győztes autóját a szentlőrinci TOPP-Cars Rally Team készíti fel.

Az RC4-es kategóriát a Német Gábor/Szőke Tamás páros nyerte, Hangodi Bendegúz és Bunkoczi László előtt. A Rally2-ben ifj. Fogarasi Attila és Toloczkó Péter lett az első.

Az Eger-Ózd Rally nem hivatalos végeredménye:

1. Jan Kopecký / Jan Hloušek – Škoda Fabia Rally2 evo 1:14:53.6
2. Hadik András / Kertész Krisztián – Ford Fiesta R5 MkII +2.0
3. Csomós Miklós / Nagy Attila – Škoda Fabia R5 +44.2
4. Mads Østberg / Torstein Eriksen – Citroën C3 Rally2 +48.8
5. Klausz Kristóf / Csányi Botond – Škoda Fabia Rally2 evo +1:31.0 
6. Velenczei Ádám / Igor Bacigal – Škoda Fabia Rally2 evo +1:39.0
7. Bodolai László / Deák Attila – Ford Fiesta R5 MkII +3:42.1
8. Osváth Péter / Papp Tamás – Škoda Fabia Rally2 evo +4:30.0
9. Trencsényi József / Verba Gábor – Škoda Fabia R5 +5:08.3
10. Vizelli Károly / Nagy Péter – Škoda Fabia R5 +5:16.4
fotó: Jan Kopecky facebook/MGR Images