Június végén lesz az 54. Mecsek Rallye

április 21, 2021

A Magyar Rally Országos Bajnokság versenynaptárában, június végén, negyedik futamként szerepel a Mecsek Rallye, emellett a verseny újra része lesz az FIA Historic Európa bajnokságának is. A szervezés már folyik, a szervezők és a hazai szövetség szándéka szerint az 54. Mecsek Rallye-t mindenképp megtartják.

A hazai autósport események egyik kihagyhatatlan sarokpontja a Mecsek Rallye, amelyet az 1967-es első verseny után már 54. alkalommal rendez meg a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. Az időpont ugyan szokatlan, de nem példa nélküli, 2012-ben a 46. Mecsek Rallye is a nyár elején zajlott. A szervezőbizottság már dolgozik, Máté János a PSN Zrt. vezérigazgatója konkrétumokat is mondott a versenyről.

„A Pécsi Sport Nonprofit Zrt. sok-sok feladata között a Mecsek Rallye szervezése is szerepel. Nálunk a licensz és így a felelősség is. Célunk, hogy színvonalas, a régi idők hagyományait idéző autóversenyt szervezzünk. Nagy sajnálatunkra a vírushelyzet miatt tavaly le kellett mondanunk a Mecsek Rallye-t, idén azonban mindenképpen meg fogjuk azt tartani, ami a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség határozott álláspontja is. Terveink szerint a Mecsek Rallye 2021. június 25-26-án lesz. A szervezőbizottság elkezdte a munkát, kijelölte a pályákat, folyamatban van a szükséges szakhatósági engedélyek beszerzése. Négy gyorsasági szakasszal tervezünk, a rajt- és célceremóniának pedig a Széchenyi tér ad otthont. Örömmel jelenthetjük be azt is, hogy a verseny fővédnöke Péterffy Attila, Pécs város polgármestere lesz.” – foglalta össze a legfontosabbakat Máté János.

A nyári időponttal az 54. Mecsek Rallye a bajnoki szezon közepére került, így a teljes első osztályú mezőny számára fontos futam lesz, hiszen ekkor még nem dől el semmi. A hazai élmezőny mellett újra eljönnek a Pécsre a Historic Eb résztevői is, így a legújabb technika mellett a múlt versenyautói is ott lesznek a mecseki pályákon.  

Foto: Müller Andrea

  Verseny mindenképpen lesz, mindannyiunk reménye, hogy már a szurkolók is ott lehessenek a pálya szélén, de a pandémia így is kihívások elé állítja a szervezőket, mert a júniusban érvényes járványügyi szabályok betartásával kell megtartani a futamot. A sportszakmai stáb vezetője a komoly tapasztalatokkal rendelkező szakember, Lakatos Róbert.

„Az idei évtől – a korábbi szervező Jelen István sajnálatos halála miatt – egy (részben) új sportszakmai stáb feladata lesz a Mecsek Rallye további megszervezése. Ennek a stábnak, nem lehet más a célja – mivel Magyarország legrégibb rallye versenyéről beszélünk – minthogy a korábbi évtizedek szellemiségének és sikereinek, hagyományainak a szem előtt tartásával visszük tovább a Mecsek Rallye-t, tisztelegve ezzel is Jelen István több évtizedes munkássága és emléke előtt” – mondta Lakatos Róbert

Foto: Sándor Tamás

Bár a világjárvány rányomja a bélyegét az idei versenyszezonra is, az 54. Mecsek Rallye a szervezők szándéka szerint egy új korszak kezdetét jelenti majd a verseny történetében.

„Az idei verseny egy több éves megújulási folyamat kezdete lesz. Pécs egyik legnagyobb sporteseményéről beszélünk, amelynek nemcsak a hagyományait akarjuk megerősíteni, hanem beillesztjük a városi rendezvények sorába. Formálódik egy olyan többszintű együttműködés, ami túlmutat azon, hogy a város csak helyet adjon a versenynek. Szeretnénk olyan programot kialakítani, amivel megmutatjuk a város és a régió lakóinak, hogy milyen fantasztikus autók és remek sportember érkeznek a városba. A hozzánk érkező hazai és külföldi versenyzőknek, csapattagoknak, nézőknek és újságíróknak is meg akarjuk mutatni, hogy Pécsnek a rallye mellett is vannak olyan értékei, ami miatt érdemes akár már a péntek-szombati versenynapok után is itt maradni még egy napot, és később újra, családdal, barátokkal eljönni hozzánk” – mondta Bernáth Miklós, a PSN Zrt. vezérigazgató-helyettese, a verseny szervezőbizottságának vezetője.

A szervezők dolgoznak, az előzetes menetrend már az asztalon, és a legfontosabb engedélyeket megkapta már a verseny. A munka ugyanakkor nem könnyű, hiszen a járványügyi szabályok az aktuális helyzethez igazodva változnak, és a pandémia miatt a szükséges források előteremtése is jóval nehezebb a szokásosnál. A szurkolóktól már most azt kérik a szervezők, hogy támogassák azzal az 54. Mecsek Rallye-t, hogy amennyiben lesz rá lehetőség, akkor eljönnek Pécsre, és minden szabályt betartva, vigyázva egymásra és a sportolókra, szurkolnak kedvenceiknek.

Foto: Sándor Tamás